Ce este mucegaiul?

Ce este mucegaiul?

3

Uneori, natura pare ca se lupta constant cu omul, ingreunandu-i chiar si supravietuirea. Ca si cum am trai intr-o lume a insectelor si a plantelor, care incearca sa acapareze lumea oamenilor.

De exemplu, daca doar stam, fara sa facem nimic, tot felul de fiinte ne „ataca” pe proprietatea noastra. Iar unul dintre acesti inamici, care studiaza si asteapta sa ii dam o ocazie sa lucreze, este mucegaiul.

Lasati cateva obiecte de piele intr-un loc sau mancare gatita ori fructe, in loc sa le depozitati in locuri racoroase si uscate si gata! Apare mucegaiul.

Probabil ca ai observat cel mai des acest proces, atunci cand este vorba de paine. Daca e lasata intr-un loc umed si cald pentru cateva zile, aceasta e acoperita de un strat alb de pori ce par pudrati.

Ce este mucegaiul?

Privita la microscop, aceasta panza e acoperita de astfel de o multime de fibre incolore si lungi, insotite de doua tipuri de crengi. Unul dintre ele este acoperit de mici mingiute negre ce contin spori. Celalalt tip de crengi, care sunt mai scurte si penetreaza primul strat al painii, servesc ca radacini si absorb hrana. Acela este mucegaiul.

Mucegaiul creste intr-un mediu umed, cu aer cald, mai ales acolo unde mancarea este imbelsugata. De obicei, acesta se hraneste cu resturi animale si legume moarte, in timp ce un alt tip de mucegai are forma unor paraziti ce se hranesc cu celule vii. De obicei, aceste specii sunt confundate.

Mucegaiul de celule vii

Mucegaiul de celule vii este divizat in grupuri. Cel pudrat creste pe frunze, flori, ramuri si fructele plantelor si ale copacilor. Specia pufoasa creste in interiorul plantelor si provoaca daune grave cartofilor si strugurilor. Mai mult, sunt greu de eradicat.

Fungicidele sunt foarte importante pentru om din doua motive opuse: au multe avantaje si defecte. Fungicidele ajuta omul facand ca gunoiul sa nu se acumuleze infinit. Rezultatul se intoarce in sol sub forma de saruri minerale, care ajuta plantele. Alte tipuri de fungicide chiar ajuta la producerea de medicamente.

Ce sunt fungicidele? Sunt plante simple, dependente de altele. Sunt numite ca „simple”, deoarece nu contin radacini, cozi sau frunze, asa cum detin plantele complexe. Sunt cunoscute si ca „dependente”, pentru ca nu pot produce clorofila si, deci, nu isi pot asigura zaharuri din apa si dioxid de carbon. Astfel, ele depind de plantele verzi pentru hrana.

Exista mai multe tipuri de fungicide si acestea difera considerabil, ca structura. Unele sunt formate dintr-o singura celula, asa cum sunt bacteriile si drojdia. Marimea medie a unei bacterii este de 0.005 milimetri.

Mucegaiul vascos

Mucegaiul vascos este un alt tip de fungicid. Acesta difera de alte plante prin protoplasma goala pe interior si arata ca o bucata de jeleu, pe busteni sau alte suprafete hidratate.

Toate celelalte fungicide, mai putin bacteriile, drojdia si mucegaiul vascos au fibre incolore, adica „miceliu”. Miceliul elimina crengile care cresc pe materialul unde se afla mucegaiul si absorb mancarea din ele. Fungicidele au nevoie de apa pentru digerarea hranei si crestere.

Familia de fungicide cunoscute ca „mucegai” difera de la cele care traiesc pe painea veche pana la organismele ce ataca fabricile parasite. Anumite tipuri de mucegai dau arome specifice branzei, in timp ce altele sunt folosite in prepararea medicamentelor.

Stiai ca ciupercile comestibile si cele otravitoare sunt ambele fungicide? Miceliul inseamna o mare parte din fungus. Ciuperca in sine este doar o parte producatoare de spori a acestuia si este aproape completa, chiar de dinainte sa iasa din pamant.

sursa

Share.

3 Comments

  1. Pingback: Cele Mai Otravitoare Flori | Noutati | Medicamente – Prospecte și Dicționar Medicamente

  2. Pingback: Alergiile de toamna – cauze, simptome, tratament - voxmedical

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.