Ce este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem?

Ce este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem?

0

Potrivit Asociatiei Internationale de Psihiatrie, tulburarea afectiva bipolara este o boala care afecteaza starea emotionala si psihica a unei persoane, fiind o problema severa de sanatate.

Tulburarea afectiva bipolara – simptome

Persoanele care sufera de tulburare afectiva bipolara experimenteaza alternativ episoade expansive (maniacale) si episoade depresive.

Aceste episoade sunt caracterizate de: stari de incredere exagerata in fortele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie si comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare in activitati multiple fara a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stari de tristete exacerbata, insomnie, lipsa a placerii, scadere a interesului pentru diferite activitati, pierdere a motivatiei, insotite de sentimente de vinovatie si de inutilitate, durere morala, diminuarea energiei, scaderea poftei de mancare si in cazuri severe chiar de ganduri suicidale.

Potrivit specialistilor, tulburarea afectiva bipolara poate debuta in orice etapa a vietii dar, in cele mai multe cazuri, se manifesta in intervalul de varsta 18-25 de ani, adica in perioada desavarsirii personalitatii individului.

„Adultul tanar experimenteaza modificari comportamentale si beneficiaza de transformari sociale, profesionale si emotionale importante. In aceasta etapa a vietii, poate sa se instaleze tulburarea afectiva bipolara, cel mai adesea printr-un episod depresiv, pe care pacientul, familia sau prietenii sa nu-l recunoasca si in felul acesta, daca starea lui nu o impune, sa nu se prezinte la medic.

In conditiile unei evolutii de mai lunga durata fara o diagnosticare corecta si un management adecvat al tulburarii afective bipolare, apar urmarile care pot cuprinde inclusiv modificari cognitive. Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa pot avea baze genetice, neurobiochimice, sau pot fi influentate de stilul de viata, ritmul biologic, evenimentele stresante sau mediul in care a trait pacientul. Problematica tulburarii afective bipolare este deosebit de complexa, dar prin aceasta campanie, sunt convinsa ca vom reusi sa extindem cunostintele, cel putin de baza, referitoare la aceasta afectiune in randul publicului interesat, pentru binele pacientilor si pentru diagnosticarea precoce si inceperea unui tratament”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Sef Sectie IV Psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucuresti.

Planul de actiune in sanatate mintala pentru perioada 2013-2020 elaborat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca sanatatea mintala, ca si alte aspecte ale sanatatii, poate fi afectata de o serie de factori socio-economici pentru schimbarea carora sunt necesare strategii coerente de promovare, prevenire si tratament, la nivelul fiecarei tari.

Necesitatea implementarii unor masuri speciale este motivata de faptul ca factorii care caracterizeaza sanatatea mintala sau aparitia afectiunilor nu sunt doar individuali, precum abilitatea unei persoane de a-si controla propriile emotii, ganduri, comportament si interactiune cu ceilalti, ci si sociali, economici, politici si de mediu, ca politicile nationale si de protectie sociala, standardele de viata din fiecare tara, conditiile de munca si programele de suport social.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.