Ce faci daca intampini o reactie adversa la un medicament?

0

Manifesti o reactie adversa la un medicament, inclusiv vaccin? Adreseaza-te medicului sau farmacistului! Puteti insa sa raportezi cazul autoritatilor din domeniu.

Ce este reactia adversa? Reactia adversa se defineste ca „un raspuns nociv si nedorit, determinat de un medicament”. Sunt considerate reactii adverse si efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea gresita, abuzul si erorile de medicatie sau efectele nedorite aparute in urma expunerii profesionale.

In Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse, unele dintre ele grave. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numarul acestor raportari este inca mic. În tari, precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale incurajeaza pacientii, reprezentantii legali ai pacientilor, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti medicali) sa raporteze cazurile de reactie adversa suspectate la medicamente, inclusiv la vaccinuri. Exista un formular despre care s-a pomenit rar prin care pacientii, rudele sau persoanele care ii ingrijesc pot sesiza o reactie adversa.

“Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Dacă vor exista mai multe raportări de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat cu ceva vreme in urma dr. Marius Savu, presedintele ANMDM.

Daca manifestati orice reactie adversa la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie sa te adresezi medicului sau farmacistului. Aceasta presupune orice posibila reactie adversa care este mentionata sau nu in prospect. Medicul te va sfatui daca ai nevoie de tratament medical sau daca este necesar sa opriti/schimbati tratamentul.

Reactie adversa la un medicament – unde semnalez problema

Practic, descarci una din fisele pentru raportarea cazului de reactie adversa la un medicament (pacient/profesionist in domeniul sanatatii) de pe site-ul ANMDM. Acest formular se tipareste, se completeaza cu informatii cat mai complete si se trimite catre ANMDM prin posta, fax sau email:
Adresa postala: Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, str. Av. Sanatescu nr. 48, sector 1, 011478 Bucuresti;
Fax: 021 316 34 97
E-mail: adr@anm.ro

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.