Ce impact are Facebook asupra sanatatii?

0

Doua miliarde de oameni folosesc retelele sociale si de aceea se intocmesc studii pentru a putea stabili care este impactul Facebook asupra sanatatii personale.

O echipa de medici de la Harvard a inceput sa studieze efectul retelelor sociale asupra starii de sanatate a pacientilor.

Studiul a durat 32 de ani (!!), afectiunea urmarita a fost obezitatea iar numarul de subiecti, peste 12.000. Medicii au publicat rezultatele cercetarii lor in prestigiosul New England Journal of Medicine iar studiul il puteti obtine de aici:

THE SPREAD OF OBESITY IN A LARGE SOCIAL NETWORK OVER 32 YEARS

Concluzia stiintifica medicala confirma banuielile: sanatatea ne este influentata de retelele sociale, de persoanele in care avem incredere si de obiceiurile si valorile grupului din care facem parte.

La fel ca in cazul retelelor sociale non-digitale, Facebook are ca prim focus relevanta pentru continutul pe care-l propune membrilor sai. Tradus in viata reala, incearca sa ne ofere mai multe informatii venite dinspre oameni si surse pe care le apreciem si sa reduca numarul si efectul mesajelor neinteresante sau nocive.

Algoritmul retelei sociale este perfectionat permanent, dar mesaje nerelevante sau, mai rau, nocive sunt inca prezente pe paginile fiecaruia. Aici apare fateta nociva a accesului la informatie libera si nevoia abilitatii de a discerne. Practic, putem grupa impactul Facebook asupra sanatatii in 4 mari directii.

4 REGULI PENTRU A BENEFICIA DE IMPACTUL FACEBOOK ASUPRA SANATATII

  1. 1. PROFITATI! FACEBOOK ESTE O SURSA INEPUIZABILA DE INFORMATIE

Urmarind surse credibile si echilibrate puteti afla si invata multe despre lucrurile care va intereseaza din sanatate. Grupurile sunt locuri unde oamenii cu preocupari comune schimba pareri si anunta noutati. Unele grupuri sunt exemple de echilibru si informatie, fie ca este vorba despre fitness sau boli cronice. Deseori aceste initiative le depasesc pe cele guvernamentale. Iata aici cum diabeticii isi scriu singuri viitorul

  1. 2. AVETI GRIJA! COMPARATIILE POT SA VA FACA PREA CRITICI CU SINE INSIVA

Comparatiile personale cu postarile pe care le gasiti in mediul virtual sunt inevitabile. Nu uitati ca, desi multe, postarile Facebook tind sa prezinte informatii care sa-l puna intr-o lumina favorabila pe autor. E nevoie sa ramanesi echilibrat, chiar daca nu va puteti lauda cu maratoane terminate sub 3 ore sau glicemii constante in jurul de 100.

  1. 3. FOLOSITI! DISPOZITIVE SI TEHNOLOGII VA AJUTA SA VA MONITORIZATI MAI BINE SANATATEA

Veti afla despre o multime de aplicatii de sanatate. Pentru masurarea pulsului si tensiunii, pentru relaxare, care te pot ajuta sa te lasi de fumat sau care iti arata cat de bine vezi. Sigur, niciuna nu poate inlocui vizita la medic, dar va pot oferi informatii denerale despre starea de sanatate. In zona de fitness, mai multe aplicatii si dispozitive purtabile va pot masura nivelul de activitate si va pot reaminti sa faceti miscare.

  1. 4. ALEGETI! SOCIAL MEDIA DA DREPTUL LA CUVANT TUTUROR, AVETI GRIJA LA DEZINFORMARI

Ultima si cea mai importanta dintre reguli. Cum impactul Facebook asupra sanatatii sta in primul rand in informatie, calitatea ei este fundamentala pentru acest domeniu. Incercati deci sa va alegeti atent sursele. Explozia Facebook s-a dus, nu mai este nevoie sa dati automat accept oricarei cereri de prietenie. Si exista oricand posibilitatea sa va „desprieteniti” de cei care va promit remedii peste noapte sau 20 de kilograme mai putin in 48 de ore.

sursa

Share.

Leave A Reply