Ce legatura exista intre problemele mintale si cele de natura financiara

Ce legatura exista intre problemele mintale si cele de natura financiara

2

Problemele financiare genereaza probleme mintale

Stresul este unul dintre motivele principale pentru care multe persoane se prezinta in cabinetele psihologilor. O mare parte dintre acestia se streseaza din cauza banilor si se confrunta cu probleme financiare serioase. Studiile arata ca multi dintre cei care au o situatie monetara ingrijoratoare se confrunta si cu probleme psihice.
Acest articol prezinta in ce fel conduce gestionarea necorespunzatoare a finantelor la aparitia problemelor mintale si ofera o serie de sfaturi care pot fi de folos celor care se regasesc in situatia descrisa.

Pierderea controlului asupra propriei vieti

Persoanele care nu reusesc sa isi gestioneze banii astfel incat sa isi achite datoriile si sa isi satisfaca si anumite placeri personale, se confrunta cu sentimente contradictorii si stresul se acumuleaza pe zi ce trece. Pot avea impresia ca viata le scapa de sub control, ca planurile pe termen lung sunt inutile atunci cand salariul dispare in doar cateva saptamani, iar gandul la concedii si vacante devine un lux.
Multe dintre persoanele care se confrunta cu aceste sentimente, ajung sa sufere de depresie, cunoscuta drept “boala secolului”. Depresia poate conduce la gesturi necugetate, cum ar fi achizitiile de moment care nu fac altceva decat sa inrautateasca situatia.

Scaderea stimei de sine si aparitia disperarii

O situatie financiara precara poate duce la scaderea stimei de sine si implicit la cheltuieli nechibzuite care asigura o fericire temporara. Bijuterii, haine sau gadget-uri scumpe par a fi achizitii care fac o persoana sa se simta victorioasa, chiar daca pe dinauntru este goala. Sentimentul de esec si nefericire duce la decizii luate in momente de impuls, care pot inrautati situatia si pot contribui la aparitia unor noi frici si anxietati.
Evitarea rezolvarii problemelor si pierderea energiei
Pentru a iesi din impasul financiar, este nevoie de o planificare inteligenta a bugetului. Aceasta responsabilitate poate genera crize de anxietate si depresie, iar amanarea sine die poate provoca neplaceri si mai profunde. Multi apeleaza la credite rapide pentru a-si plati datoriile, insa inainte de a face acest lucru trebuie sa se gandeasca serios daca vor reusi sa ramburseze imprumutul.
In final, toate aceste probleme si griji duc la un nivel de stres si de anxietate atat de ridicat, incat calitatea somnului incepe sa fie afectata. Energia scazuta duce la probleme de concentrare, la dificultati in efectuarea unor sarcini complexe si la imposibilitatea de a lua decizii intelepte.

Sfaturi pentru protejarea sanatatii mintale

Pentru a imbunatati sanatatea mintala si implicit pe cea financiara, specialistii de la Financer au oferit o serie de sfaturi si recomandari pentru cei care se confrunta cu probleme psihice provocate de situatia financiara:

  • Renuntarea la alcool si la vicii;
  • Cel putin 8 ore de somn pe noapte;
  • Putina miscare in fiecare zi;
  • Constientizarea importantei educatiei financiare;
  • Investirea atenta a resurselor financiare;
  • Planificarea unui buget lunar.

Daca sanatatea mintala este profund afectata de situatia financiara precara si de imposibilitatea de a gestiona corect veniturile, o persoana poate apela oricand la specialisti. Psihologii si psihiatrii sunt persoane instruite care ajuta oamenii sa treaca peste depresie, anxietate si alte probleme care le tulbura linistea si sanatatea mintala. Pentru a avea o situatie monetara buna, orice persoana trebuie mai intai sa aiba grija de sanatate.

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Ce legatura exista intre problemele mintale si cele de natura financiara • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.