Ce n-ai cunoscut, poate, despre banalul paracetamol. Ce riști în cazul dozelor mari sau dacă-l asociezi cu alcoolul

0

paracetamolAgenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale vine cu precizări după ce agenţia americană pentru medicamente a recomandat limitarea dozei de paracetamol în analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se evita riscul de leziuni hepatice grave. Nu sunt elemente suplimentare față de informațiile deja cunoscute și implementate în prospectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europeană, precizează ANMDM, care atrage atenția asupra dozelor uzuale recomandate, reactiile adverse posibile și riscurile derivate din la asocierea paracetamolului cu alcoolul.

Paracetamol – dozele uzuale recomandate sunt de 1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie
– doza maximă recomandată, pentru adulți 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi, repartizat în prize egale
Paracetamol – reacțiile adverse posibile sunt erupții, mâncărime, scăderea numarului de trombocite, agranulocitoză cu faringită și febră, afectare hepatică, colica renală. La doze mari și tratament prelungit, paracetamolul poate produce afectarea funcției renale până la insuficiență renală cronică.

Există riscul de afectare hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente.

”ANMDM atrage atenția asupra importanței pentru sănătatea fiecărui pacient, de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cât posibil, apariția reacțiilor adverse”, precizează agenția, în completarea acestui material despre banalul paracetamol.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.