CE propune ca certificatele verzi sa fie valabile doar noua luni in cazul calatoriilor intre state

0

Comisia Europeana propune ca certificatele verzi in cazul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 cu schema completa sa fie valabile noua luni, in cazul in care cetatenii calatoresc dintr-o tara in alta. Recomandarea ar urma sa intre in vigoare din 10 ianuarie anul viitor.

Potrivit propunerii executivului european, ar urma sa fie considerati imunizati cei care au facut ultima doza a schemei initiale de vaccinare in ultimele noua luni. Prelungirea valabilitatii ar putea fi posibila dupa administrarea dozei booster in cazul serurilor de la Pfizer, AstraZeneca si Moderna, si a doua in cazul vaccinului produs de Johnson&Johnson.

Masurile actuale vin in conditiile in care pentru cei mai multi cetateni UE ar urma ca valabilitatea certificatului sa expire pana la vara, in perioada cand multi calatoresc in vacante in alte tari.

Reguli actuale diferite de calatorie

Uniunea Europeana incearca sa uniformizaeze regulile pentru calatori, dupa ce unele state au avut abordari diferite cu privire la valabilitatea schemelor de vaccinare si in cazul gestionarii dozelor suplimentare. De exemplu, Grecia a propus ca in viitor, oamenii sa poata calatori liber doar daca au fost vaccinati anti-COVID-19 in ultima jumatate de an.

Masura vine si in conditiile in care rata de vaccinare la nivelul Uniunii Europene este de doar 65% .

“Pentru ca toata lumea sa calatoreasca si sa traiasca cat mai sigur posibil, trebuie sa atingem rate de vaccinare semnificativ mai mari – urgent. De asemenea, trebuie sa ne intarim imunitatea cu doze de rapel”, a declarat comisarul UE pentru sanatate, Stella Kyriakides.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.