Ce sa facem daca bebelusul inghite ceva otravitor?

Ce sa facem daca bebelusul inghite ceva otravitor?

0

Daca bebelusul inghite ceva, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa indepartam de bebelus substanta otravitoare. Apoi, trebuie incercat sa il facem pe micut sa dea afara ce i-a ramas in gurita. Deasemenea, este bine sa pastram intr-un recipient substanta respectiva, pentru a putea fi identificata de catre medici.

Daca se observa urmatoarele simptome la bebelus trebuie sunat de urgenta la 112:

  • dificultate in respiratie;
  • dureri grave in zona gatului;
  • arsuri pe buze si in gura;
  • convulsii;
  • pierderea cunostintei;
  • somnolenta extrema.

Nu incerca sa-i dai micutului vreum remediu care sa induca varsaturile! Chiar daca ti se pare o idee buna sa-l ajuti sa elimine asa substanta otravitoare din organism, exista situatii in care ii poate face mai mult rau decat bine. De exemplu, daca bebelusul a inghitit un acid puternic, cum sunt solutiile de curatat toaleta, sau un alcalin puternic, precum un detergent pentru curatat cuptorul, varsaturile ii pot provoca leziuni interne mai mari.

Ce este de facut daca bebelusul nu are simptome evidente?

In cazul in care copilul tau nu pare sa aiba simptomele grave amintite anterior, trebuie oricum sa suni la un centru specializat in astfel de situatii. Nu pleca de la ideea ca nu a patit nimic si ca totul va fi bine. Expertii vor trebui sa stie greutatea aproximativa a copilului tau, orice afectiuni pe care le-a avut, orice medicamente ia si cat mai multe informatii despre substanta pe care a inghitit-o. Daca micutul tau a bagat in gurita o planta necunoscuta, trebuie sa o descrii cat de bine poti.

Ce trebuie facut daca bebelusul a inghitit pastile?

Daca bebelusul a inghitit pastile, este bine sa ai la indemana recpientul in care se aflau, pentru a putea da cat mai multe informatii medicilor. In cazul in care poti, estimeaza numarul maxim de pastile inghitite de copil, scazandu-le pe cele care au ramas in recipient.

Ce se intampla daca bebelusul si-a dat otrava pe piele?

Inlatura orice articol de imbracaminte pe care l-a atins substanta si clateste bine pielea cu apa calduta. Daca pielea pare arsa, continua sa o clatesti vreme de cel putin 15 minute. Apoi suna la un centru specializat in astfel de situatii, pentru mai multe sfaturi utile.

Ce trebuie facut daca ceva otravitor i-a intrat micutului in ochi?

Clateste-i imediat ochii micutului tau cu apa calduta. Toarna usor apa in coltul interior al ochiului. Incearca sa-i tii deschise pleoapele cat faci asta. Trebuie sa-i clatesti ochii aproximativ 15 minute.

Daca si-a dat substanta respectiva si pe alte parti ale corpului, ar trebui sa-i faci un dus complet. Apoi suna la un centru specializat pentru a cere sfaturi suplimentare.

Ce trebuie sa faci daca bebelusul a fost expus la vapori toxici?

Du-ti copilul la aer curat cat de repede posibil. Daca micutul nu respira, incepe imediat sa-i faci manevrele de resuscitare. Daca e posibil, cere cuiva sa sune la 112. In cazul in care esti singura, fa-i copilului manevre de resuscitare pentru un minut, apoi suna la 112. Reia manevrele imediat si continua pana ce ajung ajutoarele si micutul poate respira singur.

In cazul in care copilul tau a fost expus la vapori toxici, dar nu pare afectat, suna medicul pediatru. Doctorul iti va cere detalii si iti va spune ce trebuie sa faci. Vaporii otravitori din casa pot proveni dintr-un garaj inchis, de la tevile de gaz, de la sobe cu ardere pe baza de lemne, cuptoare etc.

Ce alte substante ar trebui sa te ingrijoreze?

Otravirea cu plumb reprezinta o problema, mai ales daca locuinta ta a fost construita inainte de anul 1980. Copiii inghit adesea plumb din vopsea sau inhaleaza plumb in timpul renovarilor din casa. Otravirea cu plumb poate produce anemie, dar si probleme privind dezvoltarea cognitiva si fizica.

Otravirea cu monoxid de carbon

Otravirea cu monoxid de carbon este responsabila pentru mai multe decese decat orice alta otravire accidentala. Monoxidul de carbon este un gaz incolor si inodor, care se poate raspandi prin casa ta de la o teava stricata sau de la un aparat care nu a fost instalat in mod corespunzator.

Copiii prezinta simptomele intoxicarii cu monoxid cu carbon mai repede decat adultii. Primele semne sunt durerile de cap, ameteala si oboseala. Pe masura ce expunerea la gaz continua, apar greata, voma, palpitatii, pierderea cunostintei si chiar decesul. E o idee buna sa-ti instalezi un detector de monoxid de carbon in casa si sa-l testezi in mod constant, alaturi de detectoarele de fum.

Despre intoxicatii

In fiecare an, mii de copii sunt tratati dupa otraviri, in Unitatile de Primire a Urgentelor. Peste jumatate dintre otraviri au loc la copiii sub 6 ani, iar 90% dintre cazuri apar in locuinta. Printre substantele otravitoare din casa se afla cosmeticele, produsele de igiena personala, substantele de curatat, calmantele, pesticidele, antigelul, carburantii, plantele si alcoolul.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.