Ce sa faci sa nu te imbolnavesti de rinichi

Ce sa faci sa nu te imbolnavesti de rinichi

0

Boala cronica de rinichi e legata de alte afectiuni! Specialistii dau sfaturi: cum poate fi depistata, ce trebuie sa faci ca sa nu te imbolnavesti de rinichi.

Cele mai predispuse persoane la a dezvolta boala cronica de rinichi sunt cele care au diabet zaharat, hipertensiune arteriala, obezitate, dislipidemie. In unele cazuri, boala cronica de rinichi poate fi mostenita din familie.

Cum poate fi diagnosticata boala cronica de rinichi

Boala cronica de rinichi este diagnosticata în urma unui screening prin care se estimeaza rata de filtrare glomerulara (functia renala) si/sau se determina albuminuria (prezenta proteinelor în urina). Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa efectueze aceste teste cel putin o data de pe an. În cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala, testarea functiei renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulara prin intermediul ureei si creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.

Diabetul zaharat si boala cronica de rinichi

„Fiecare persoana cu diabet zaharat ar trebui sa faca screening periodic pentru boala cronica renala, la fel cum fiecare persoana cu boala cronica renala ar trebui sa testeze daca are diabet, deoarece, din pacate, de multe ori cele doua boli cronice se conditioneaza reciproc. Avand în vedere ca este vorba de niste afectiuni pe care persoana le va avea toata viata, este extrem de importanta diagnosticarea cat mai timpurie a lor, pentru a controla cat mai bine progresia acestora.”, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Adopta un stil de viata sanatos pentru a nu avea probleme la rinichi. Mai precis, iata ce trebuie sa faci…

„Dat fiind numarul extrem de mare de persoane care sufera de boala cronica de rinichi în Romania, conform datelor societatilor stiintifice de profil, putem privi aceasta afectiune drept problema de sanatate publica. În acest context, un stil de viata sanatos drept modalitate de preventie, screeningul si diagnosticul precoce sunt esentiale”, este opinia prof.dr. Alexandru Rafila, expert în politici de sanatate publica.

Pentru a preveni boala cronica de rinichi, specialistii recomanda:

– faceti exercitii fizice moderate, conform recomandarii medicale;
– controlati nivelul de zahar din sange;
– monitorizati tensiunea arteriala;
– mancati sanatos;
– reduceti consumul de sare;
– mentineti greutatea corporala sub control;
– consumati lichide (aproximativ 1,5 – 2 litri de apa pe zi)
– nu fumati;
– evitati automedicatia;
– cereti sfatul medicilor.

Potrivit studiului PREDATORR, aproximativ 1,3 milioane de romani sufera de boala cronica de rinichi.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.