Ce simptome ar trebui sa ne trimita la medicul ginecolog?

Ce simptome ar trebui sa ne trimita la medicul ginecolog?

0

Ce simptome ne pot anunta instalarea unei boli care, netratata, poate duce la infertilitate?

Hemoragia

Hemoragia poate aparea ca o tulburare in exces a menstruatiei care poate fi de cauza generala (sindroame hemoragipare) sau poate fi determinata de anumite tulburari ovariene sau de afectiuni ale uterului precum polipii, fibroamele intracavitare, hiperplazia de endometru.

In alte situatii, hemoragia poate sa apara si in perioada dintre menstre, fiind frecvent cauzata de un dezechilibru hormonal, dar si de un fibrom uterin, avort, sarcina extrauterina, displazie cervicala sau de alte afectiuni mai grave precum neoplasmele de col uterin, de endometru sau tumori ovariene.

La femeile aflate in perioada de premenopauza, cea mai frecventa cauza de sangerare vaginala anormala este reprezentata de ciclurile anovulatorii.

La femeile aflate in menopauza, cea mai frecventa cauza de sangerare poate fi atrofia endometriala (subtierea tesutului care gazduieste uterul), dar sangerarea poate fi data si de existenta unui neoplasm uterin. De aceea, vizita la cabinet este obligatorie.

Leucoreea

Leucoreea apare prin modificarea secretiei vaginale normale, se poate remarca o crestere cantitativa, cat si prin schimbarea culorii si a mirosului, modificari ce pot fi insotite si de prurit sau senzatie de arsura la nivelul vaginului.

Aparitia leucoreei se datoreaza unor factori infectiosi (candida, gonococ, Chlamydia, tricomonas sau gardnerella vaginalis), dar poate fi produsa si de substante iritante precum cosmeticele, lubrefiantii sau dezinfectantii.

Netratate, unele din aceste infectii pot duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine si a infertilitatii. Tratamentul partenerului este necesar in majoritatea situatiiilor.

Durerea pelvina

Durerea pelvina este un simptom comun mai multor afectiuni, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, endometrioza, fibroamele uterine.

Durerea intensa, cu debut brusc, poate fi datorata unui avort in curs de efectuare sau unei sarcini extrauterine, torsiunilor anexiale, rupturii unui chist ovarian sau pelviperitonitei.

Durerea pelvina usoara, cu debut insidios, dar care persista pentru mai mult timp, poate fi expresia unei infectii incomplet tratate sau a unei leziuni organice.

Aceste trei semne si simptome majore pot fi insotite si de altele mai putin specifice afectiunilor ginecologice, dar foarte importante precum febra, tulburarile digestive sau tulburarile urinare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.