Cea de-a cincea editie a Pharma Forum Bucuresti a adunat peste 600 de farmacisti din Capitala si judetele adiacente

0

1488_articolCea de-a cincea ediţie a Pharma Forum Bucureşti, organizată de Pharma Business Solutions sub patronajul Colegiului Farmaciştilor din România, a reunite în data de 4-5 octombrie 2012, peste 600 de farmacişti din Capitală şi judeţele adiacente. Alături de reprezentanţii autorităţilor, aceştia au avut ocazia să dezbată pe marginea celor mai importante probleme care marchează astăzi activitatea farmacistului modern, precum noua lege a sănătăţii, managementul stocurilor şi lipsa de lichidităţi, dar şi plăţile întârziate în tranzacţiile comerciale, cardul de sănătate şi reţeta electronică.

În prima sesiune, seria discuţiilor a fost deschisă de moderatorul consacrat al evenimentului, prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, care a adresat un cuvânt de bun venit participanţilor şi invitaţilor. În asentimentul preşedintelui Colegiului Farmaciştilor din România s-a declarat şi ministrul secretar de stat, conf. univ. dr. Alexandru Rafila, care a reprezentat Ministerul Sănătăţii la lucrările Forumului, şi care i-a asigurat pe participanţi de faptul că Ministerul sprijină activitatea medicală şi farmaceutică, noua lege a sănătăţii urmărind acest deziderat.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a abordat tema accesului pacientului român la terapii inovative, subliniind faptul că autorităţile trebuie să recunoască importanţa şi valoarea medicamentelor inovatoare, iar accesul pacienţilor la medicamentele noi ar trebui să fie o prioritate a autorităţii medicale.

De altfel, Ministrul Secretar de Stat, conf. dr. Alexandru Rafila, a declarat că „pacienţii au dreptul să beneficieze de medicamente noi”, subliniind că acest lucru se va întâmpla progresiv pentru că depinde de posibilităţile de finanţare. Potrivit oficialului, aproximativ 150 de medicamente noi aşteaptă să fie introduse pe lista celor gratuite sau compensate încă din 2008, apreciind că până la sfârşitul anului anumite produse vor fi introduse pe listă. „Introducerea lor necesită o evaluare din punct de vedere profesional şi transparent pentru că trebuie să răspundă unor criterii de eficacitate, dar trebuie să ţinem seama şi de posibilităţile de finanţare.”, a mai spus Alexandru Rafila.

Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că odată cu începutul noului an bugetar sănătatea să beneficieze de fonduri mai consistente şi în câţiva ani să se ajungă la un procent de 6% din PIB.

Dezbaterile au continuat şi în sesiunea a doua a evenimentului, când a fost reanalizat sistemul farmaceutic aflat din nou în schimbare. Conf. dr. farm. Doina Drăgănescu a subliniat că premiza practicii farmaceutice actuale trebuie să o constituie serviciile farmaceutice orientate către pacient. Ideea a fost întarită şi cu ocazia prelegerii susţinute de directorul Primula Officinalis, dr. farm. prim. Aurora Toma, care plasa farmacia comunitară între eticul profesiunii farmaceutice şi comercialul activităţii farmaciei comunitare. Într-un alt registru, mai ştiinţific, s-a plasat şi intervenţia prof. dr. farm. Victoria Hârjău şi Ş.L. Dr. Mircea Hârjău, cadre universitare la Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila”, care au abordat tema tehnologiilor şi sistemelor farmaceutice moderne.

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost deschisă cu sesiunea „Informatizarea sistemului de sănătate” în care au fost reluate discuţiile pe tema implementării SIUI, a reţetei electronice, cu plusurile şi minusurile prescrierii ei, a cardului de sănătate – „buletinul” pacientului. Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Marius Filip, a reliefat importanţa introducerii reţetei electronice în toate structurile care furnizează servicii medicale, chiar dacă este cabinet de medicină primară, farmacie sau unitate spitalicească.

Caracterul ştiinţific al evenimentului a fost întărit de lucrările expuse în ultima sesiune a evenimentului, lucrări susţinute de: Ş.L. dr. farm. Andreea Arsene, – Rolul farmacistului în consilierea pacientului vârstnic. Terapii antiaging; prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa – Antibioticoterapia: implicarea farmacistului în ameliorarea calităţii vieţii pacientului cu infecţii; prof. dr. av. Gheorghe Piperea, Piperea&Asociaţii – Aspecte de bioetică în studii clinice.

Ca în toţi anii trecuţi, şi în 2012 Pharma Forum Bucureşti s-a dovedit o bună sursă de informare pentru lumea farmaceutică, aducând în atenţia participanţilor noutăţile de pe piaţa de profil. Acesta este organizat cu sprijinul partenerilor: Abbott, Sandoz, AstraZeneca, Antibiotice Iasi, Torrent Pharma, Vifor Pharma, Maramed, Farmexim si cel al partenerilor media: mf – Ziarul Medicului de Familie, Romedic, Agerpres, Ziare.com, PaginaFarmaciştilor, ComunicateMedicale, Sănătatea TV, Televiziunea Medicală, MedicalManager, DoctorBun, GhidCabinet şi FarmaMedia.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.