Romania: crestere de donori de organe si operatii de transplant

Cea mai mare crestere din lume la numarul de donori de organe si la numarul de operatii de transplant este in Romania

0

Romania a avut cea mai mare crestere procentuala din lume la numarul de donori de organe si la numarul de operatii de transplant, in ultimii doi ani, a declarat Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Dorel Sandesc,  joi, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures.

Conform lui Sandesc, daca trendul se mentine, va fi nevoie de o dezvoltare a transportului aerian, deocamdata aceasta nefiind, insa, o urgenta.

Transplant de organe – Romania a inregistrat un progres extraordinar

“Este adevarat ca, in domeniul transplantului de organe, Romania a inregistrat un progres extraordinar. Am avut cea mai mare crestere procentuala din lume, in ultimii doi ani, in ceea ce priveste numarul de donori de organe (in moarte cerebrala) si implicit o crestere a numarului de operatii de transplant. Romania, care era un subiect de analiza a crizei in Europa, era pe ultimul loc in 2007, iata ca acum devine un subiect ca model. Iata ca, in acest context, aceasta crestere foarte mare poate pune problema unei flote proprii alocate pentru acest tip de activitate. Trebuie sa spun ca nu suntem intr-o criza de transport, acest lucru s-a desfasurat si se desfasoara si nu sunt probleme in acest sens. Da, daca trendul acesta continua, el va impune si o masura ca aceasta”, a aratat secretarul de stat, dr. Dorel Sandesc.

Este necesara o dezvoltare si o crestere a numarului centrelor de transplant

Dr. Dorel Sandesc a precizat ca infiintarea unei flote aeriene pentru transportul organelor care trebuie transplantate nu este o masura urgenta, dar ca aceasta dezvoltare a activitatii pune justificat problema de a achizitiona si un mijloc de transport special, insa si dezvoltarea si cresterea numarului centrelor de transplant, care reprezinta o alta prioritate.

“Nu este mare urgenta a sistemului sanitar romanesc, dar se poate discuta — daca se ajunge la un numar mare de transplanturi pe zi atunci va fi necesara suplimentarea flotei. Se poate prevedea intr-un program multianual, nu este ca intr-o urgenta cum este, de exemplu, cu Ebola, sa ai mijloace de transport specifice, Doamne fereste sa fii pus intr-o asemenea situatie”, a subliniat Dores Sandesc.

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), profesor universitar doctor Radu Deac, a declarat, saptamana trecuta, ca e nevoie de o unitate de urgenta, de o flotila organizata pe regiuni istorice, pentru transportarea organelor de transplant.

“In Romania ne aflam intr-o situatie dificila in ceea ce priveste transportul atat al echipelor de prelevare, cat si transportul organelor de la unitatile in care s-au prelevat, pana la unitatile de transplant. Si aceasta este o problema foarte, foarte serioasa. Si ieri am recurs la TAROM pentru transportul specialistilor si al organelor. Este o problema care necesita o rezolvare rapida si, pe langa Scoala de Aviatie, SMURD etc. e nevoie de o unitate de urgenta, o flotila as spune, si v-as aminti ca in urma cu cateva decenii a existat AVIASAN, Targu Mures avea un avion de mare performanta si care a transportat nenumarati bolnavi in marile centre ale tarii. Eu cred ca nu este complicat sa revenim la aceasta organizare, ca fiecare provincie istorica a tarii sa dispuna de un asemenea aparat, astfel incat sa se poata transporta de urgenta”, a aratat Radu Deac.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.