Cefaleea - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Cefaleea – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

3

Durerea de cap sau cefaleea este o afectiune frecventa mai ales in anotimpurile reci. Insa, cateodata nu este numai o durere pasagera, la baza ei pot sta chiar afectiuni mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral sau chiar o tumora.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Tratament

Cefaleea – simptome

Cefaleea este un termen pe care noi il folosim in mod obisnuit in ceea ce se numeste durere de cap. Exista numeroase forme clinice de cefalee, care pornesc de la nevralgii, migrena, ea poate imbraca simptomatologia unei manifestari banale in contextul unei viroze, pana la afectiuni severe cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumora cerebrala.

Cefaleea – cauze

Frecvent la neurologie vin pacienti care au nevralgii care sunt determinate de leziunile de coloana cervicala sau suferinte post-traumatice, suferinte legate de afectiuni ORL sau buco-maxilo-faciale.

Cefaleea poate apare in sindromul de hipertensiune intracraniana, poate fi expresia unei malformatii cerebrale, a unei suferinte cerebrale cronice sau a unei hemoragii intracraniene, a unui accident vascular ischemic cronic, a unor leziuni ischemice care de fapt tradeaza insuficienta circulatorie cerebrala cronica.

Sunt perioade dureroase care tin de primavara, de toamna, saptamani in care acestea se accentueaza si perioade de remisiune in care pacientii sunt mai linistiti.

In primul rand, cefaleele se pot asocia. Un pacient care are o nevralgie de trigemen i se poate asocia o nevralgie cervico-occipitala daca sta in curent, in frig. Important este ca pacientii sa isi identifice factorii de risc si pe cat posibil sa o previna. Si sa se adreseze neurologului pentru ca tratamentele sunt individualizate. Exista de multe ori tulburari anxios depresive care pot accentua durerea si care va dispare cand se trateaza afectiunea de baza. Sau boli vasculare care cedeaza la tratamentul specific antiagregant si vascular.

Cefaleea – tratament

Daca cefaleea este secundara unei afectiuni neurologice se trateaza afectiunea de baza. Daca este secundara unei tumori sau accident vascular cerebral, pe masura ce se trateaza afectiunea de baza, sindromul cefalalgic dispare. Sunt cefaleile de tip nevralgic care tin de spondiloza cervicala, de nevralgii cervicale care se manifesta cu durere difuza, suparatoare la nivelul regiunii occipitale, cu iradiere in umeri si care cedeaza la tratament antiinflamator, la miorelaxant, la creme antiinflamatoare. Apar de multe ori dupa expunerea la frig sau dupa mentinerea unui timp indelungat a unor pozitii, de exemplu la calculator, care este frecventa.

Este important sa ca sa luam masuri ergonomice care tin de miscare in timpul serviciului sau de sedinte de kinetoterapie sau fiziokinetoterapie care pot preveni aceste atacuri dureroase. Asta legat de nevralgii. Cefaleele de tensiune sunt frecvente, care este o durere surda, dureroasa cu contractura musculaturii cervicale si este intensificata de stres, de anxietate, de depresie.

Sunt nevralgii care sunt destul de rezistente la tratament si recurente care sunt severe, extrem de dureroase. Sunt forme de nevralgie care au tratament specific, cu anticonvulsivante.

Frigul, curentul sunt si ei factori ce conduc la aparitia cefaleei. Este important ca pacientii sa se prezinte la medic pentru a li se stabili tratamentul.

Specialistii spun ca daca durerii i se asociaza semne neurologice cum ar fi parestezii, amorteli, tulburari de sensibilitate, deficit motor, tulburari vizuale, greata, varsatura, daca durerea devine foarte intensa, pulsatila, trebuie obligatoriu consultat un neurolog.

autor: Liana Gorun

Share.

3 Comments

  1. Pingback: Alergiile de toamna – cauze, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Puroi in gat sau amigdalita – simptome, cauze, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

  3. Pingback: Gripa – mod de transmitere, simptome, tratament • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.