Cei care lucreaza peste 55 de ore pe saptamana, cu 35% mai predispusi la accident vascular cerebral si cu 17% la boli cardiace ischemice

Cei care lucreaza peste 55 de ore pe saptamana, cu 35% mai predispusi la accident vascular cerebral si cu 17% la boli cardiace ischemice

1

745.000 de persoane au murit pe fondul accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor de inima ischemice cauzate de numarul mare de ore de munca, in 2016. Asta inseamna o crestere de 29% fata de datele din 2000, conform ultimelor informatii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Organizatiei Internationale a Muncii.

OMS mai arata ca a crescut si procentul celor care lucreaza un numar ridicat de ore cu 9% din populatia totala la nivel global. Asta inseamna ca sunt tot mai multe persoane in pericol de invaliditate profesionala si deces precoce.

Pandemia a adus schimbari majore pe piata muncii

“COVID-19 a schimbat semnificativ modul in care lucreaza multi oameni. Telemunca a devenit norma in multe industrii, adesea estompand granitele dintre casa si munca. In plus, multe companii au fost fortate sa reduca operatiunile sau sa inchida operatiunile pentru a economisi bani, iar persoanele care inca se afla in campul muncii ajung sa lucreze mai multe ore. Niciun loc de munca nu merita riscul de accident vascular cerebral sau boli de inima. Guvernele, angajatorii si lucratorii trebuie sa colaboreze pentru a conveni asupra limitelor pentru a proteja sanatatea lucratorilor”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Orele suplimentare degradeaza sanatatea

OMS si OIM estimeaza ca, in 2016, 398.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral si 347.000 din cauza bolilor de inima ca urmare a faptului ca au lucrat cel putin 55 de ore pe saptamana. Intre 2000 si 2016, numarul deceselor cauzate de bolile de inima in urma orelor multe de munca a crescut cu 42%, iar din cauza accidentului vascular cerebral, cu 19%.

Barbatii, cei mai predispusi

Potrivit studiului, 72% dintre decese s-au inregistrat in randul barbatilor, in special in regiunile Pacificului de Vest si Asia de Sud-Est, cu precadere in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 79 de ani, care au lucrat timp de 55 de ore sau mai mult pe saptamana cand aveau varsta de 45 – 74 de ani.

Potrivit cercetarii, munca de 55 sau mai multe ore pe saptamana este asociata cu un risc estimat de 35% mai mare pentru accident vascular cerebral si cu 17% mai mare pentru bolile cardiace ischemice, fata de datele pentru 35-40 de ore de munca pe saptamana.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Cei care lucreaza peste 55 de ore pe saptamana, cu 35% mai predispusi la accident vascular cerebral si cu 17% la boli cardiace ischemice • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.