Cei mai multi bautori “hard” de alcool: in Ardeal, in Moldova?

0

Afla ce boli provoaca alcoolul, cine bea alcool in Romania – concluzii surprinzatoare, si unde sunt cei mai multi bautori “hard”!

Alcoolul este cauza principala a 60 tipuri diferite de boli şi factor asociat a altor 200 boli, spun specialistii. Conform unei estimari prezentate de Ministerul Sanatatii: „In Romania mor anual peste 17.000 de oameni datorita consumului de alcool, iar peste jumatate dintre aceştia mor in perioada activa a vietii lor (intre 20 şi 64 de ani). Mortalitatea la varsta adulta (20-64 de ani), atribuibila consumului de alcool este de trei ori mai mare la barbati şi respectiv de 1,5 ori mai mare la femei, in Romania, comparativ cu UE”, arata o analiza de situatie, publicata de autoritatile de sanatate publica din tara noastra.

Intre cauzele de mortalitate atribuibile consumului de alcool se numara accidentele (mortalitate de trei ori peste media UE 15), bolile cardiovasculare (mortalitate de opt ori media UE) şi ciroza hepatica (mortalitate peste dublul tarilor UE15).

Despre alcool – tabloul bolilor pe care le provoaca

Alcoolul este un agent daunator care afecteaza o gama larga de structuri si procese de la nivelul sistemului nervos central, care prin actiunea lor conjugata asupra personalitatii, comportamentului si asteptarilor socio-culturale, reprezinta factor cauzal in vatamarile intentionate sau neintentionate care se produc atat asupra consumatorilor, cat si a celor din jur. Aceste rani si vatamari includ violenta intre persoane, suicidul, omuciderea si accidentele secundare consumului de alcool.

Consumul de alcool este un factor de risc pentru comportament sexual daunator, boli cu transmitere sexuala si transmitrea infectiei HIV. Mai mult, alcoolul are efect teratogen, producand o serie de efecte negative asupra fatului, incluzand greutate mica la nastere, afectarea functiilor cognitive si alte distrofii datorate consumului de alcool. Acesta are afect neurotoxic asupra creierului aflat in dezvoltare, conducand la modificari structurale ale hipocampusului in adolescenta, reducerea volumului creierului la adult. Alcoolul este un drog care creeaza dependenta, similar altor substante aflate sub control international. Alcoolul este de asemenea imunosupresor, crescand riscul bolilor transmisibile, inclusiv TBC. Bauturile alcoolice si etanolul sunt considerate a avea potential carcinogen. exista o legatura cauzala intre alcool si cancerul cavitatii orale, faringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect si
san la femeie. Consumul de alcool este asociat si cu o crestere a complicatiilor bolilor cardio-vasculare, incluzand boala hipertensiva.

Avem mai putini consumatori, dar acestia consuma cantitati uriase de alcool

in “European Status Report on Alcohol and Health 2010” este prezentat un profil de tara. Conform acestui raport, in perioada 2003-2005, in Romania, consumul inregistrat de alcool la adulti (persoane 15 ani +) este de aproximativ 11,3 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, care s-a dublat fata de ultimele trei decenii. La acest consum se adauga un consum neinregistrat de alcool de aproximativ 4 litri de alcool pur pe cap de locuitor pe an, ajungandu-se in final la un consum total de 15,3 litri de alcool pur. Consumul total de alcool in tarile europene in perioada de referinta este de 12,2 litri alcool pur
pe locuitor 15 ani + pe an.

Conform unor date Eurostat, doar 50% din populatia de peste 15 ani a Romaniei consuma de fapt alcool, procentul fiind cel mai mic din UE – pe primele locuri la acest capitol se situeaza Lituania, Slovenia si Marea Britanie, cu procente care depasesc 85%. Cu alte cuvinte, avem cei mai putini consumatori de alcool din UE raportat la populatie, dar cu toate acestea, ne situam in top la consumul de alcool. Acest lucru inseamna ca avem putini consumatori, dar acestia consuma cantitati uriase de alcool.

Persoanele cu venit ridicat, casatoritii si fumatorii au o probabilitate mai mare de a consuma alcool

Cine bea alcool? 62% dintre cei cu studii superioare, 55,3% dintre cei cu studii medii si 41% dintre cei cu studii primare si gimnaziale. Trebuie spus insa ca cifrele mentionate anterior nu reprezinta procentul celor care sunt dependenti de bautura, ci procentul celor care au consumat orice fel de alcool.

OMS a identificat urmatorul model de consum in Romania:
– un consum de baturi alcoolice reprezentat de bere şi bauturi spirtoase in mod egal (cate 39% dintre consumatori), respectiv vin (22% dintre consumatori);
– abstinenti (persoane care nu au baut in ultimele 12 luni) 37,5%, din care 24,4% foşti bautori şi 13,1% nebautori (persoane care nu au consumat alcool in timpul vietii);
– dintre abstinenti, 22,1% sunt barbati, iar 51,6% sunt femei;
– structura populatiei abstinente de sex masculin cuprinde 15,6% foşti bautori şi numai 6,5% nebautori, valoare care atentioneaza asupra numarului redus de persoane care au optat pentru un stil de viata responsabil, refuzand consumul de alcool; – structura populatiei abstinente de sex feminin cuprinde 32,5% foste consumatoare de alcool, respectiv19,1% nebautoare.

Exista:
– o asociere intensa intre consumul de alcool şi nivelul socio–economic, persoanele cu venit ridicat avand o probabilitate mai mare de a consuma alcool, decat populatia cu venit scazut;
– O asociere intre consumul de alcool şi statutul marital, subiectii casatoriti prezinta un risc relativ de a consuma alcool decat cei necasatoriti; – O asociere intens statistic semnificativa intre consumul de alcool şi nivelul de studii;
– O asociere intens statistic semnificativa intre consumul de alcool şi statutul de fumator, consumul de alcool in populatia de fumatori fiind mai ridicat; – Nu au fost observate asocieri statistic semnificative intre consumul de alcool şi urmatoarele variabile: marimea localitatii şi etnie.

Transilvanenii, mai degraba abstinenti, regatenii, in zona consumului „medium” şi „hard”

Analiza tipului de consumator din perspectiva echivalentului volumului de alcool ne indica urmatoarele:
– 43% dintre repondenti nu au consumat bauturi alcoolice in ultima saptamana;
– 18,4% din consumatori sunt bautori „light” (uşor), cu un consum saptamanal echivalent alcoolului continut de maxim 2 sticle de bere;
– 27% sunt bautori „medium” (mediu), care consuma saptamanal echivalentul alcoolului continut de 2–7 sticle de bere;
– 11% bautori „hard” (greu), care consuma saptamanal echivalentul alcoolului continut de peste 7 sticle de bere.

Influenta culturala in functie de regiunile geografice de rezidenta e semnificativa in cazul intensitatii consumului de alcool. Daca in randul transilvanenilor se intalnesc intr-o mai mare masura abstinenti, bucureştenii sunt mai degraba consumatori „light”, iar moldovenii şi muntenii sunt mult mai prezenti in zona consumului „medium” şi „hard”.

Luna iulie, luna nationala a informarii despre efectele consumului de alcool

Luna iulie a fost declarata luna nationala a informarii despre efectele consumului de alcool. De pilda, DSP Bihor deruleaza campania ce are ca tema in acest an „Efectele consumului de alcool in timpul sarcinii asupra sanatatii fizice si psihice a copilului”. Sub sloganul „Spune NU alcoolului in timpul sarcinii! Protejeaza viata din tine!”, scopul campaniei este de a informa femeile tinere despre riscurile pe care le are consumul de alcool in timpul sarcinii, de a promova renuntarea la consumul de alcool de catre femeile insarcinate si a celor care intentioneaza sa devina mame.

Mesajul cheie care se doreste a fi transmis populatiei este: “Expunerea prenatala la alcool poate produce efecte iremediabile asupra sanatatii şi dezvoltarii fizice şi psihice a copilului. Nu exista tratament care sa poata preveni efectele nocive ale alcoolului asupra fatului, cea mai buna masura in aceasta privinta este evitarea totala a consumului de alcool pe perioada sarcinii.”

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.