Cele mai bune solutii la raceala si gripa

Cele mai bune solutii la raceala si gripa

0

Stiti care sunt diferentele dintre raceala si gripa? Ce fac romanii in cazul acestor afectiuni: medicamente, medic, ceaiuri, dieta, odihna – vezi cele mai bune solutii!

Raceala si gripa au particularitati care le diferentiaza

La prima vedere, raceala si gripa au manifestari comune, insa fiecare are particularitati care le diferentiaza, astfel incat pacientul poate lua din timp masurile corecte de combatere si diminuare a simptomelor. Principala diferenta dintre raceala si gripa este aceea ca raceala are o durata mai scurta si este mai putin agresiva decat gripa, care are o manifestare mai lunga si poate afecta sever organismul.

Raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, dureri de cap si dureri in gat, urmate de cresterea consistenta a mucozitatii nazale si modificari de culoare a pielii, care capata un aspect palid. Raceala are o evolutie limitata in timp.

Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra inalta (39-40°C), frisoane, stare generala de rau si dureri puternice de cap, ochi si muschi, tuse seaca ce poate persista mult dupa trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare si se poate complica la copii, varstnici si bolnavii cronici (afectiuni cardiace, diabetici, astm bronsic etc.)

In cazul suspiciunii de gripa, daca simptomele se prelungesc ca durata, nu scad in intensitate sau chiar se agraveaza, pacientii trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a-si trata corespunzator afectiunea acuta!

Ce trebuie sa facem in asemenea situatii

Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la baza combinatii de substante active. Antibioticele sunt interzise la debutul infectiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci cand este cazul (complicatii, evolutie grava de la debut, bolnavi cronici).

Hidratarea corespunzatoare (ceaiuri calde) si o alimentatie usoara bazata pe legume si fructe sustin procesul de vindecare in cazul infectiilor respiratorii.

„In caz de raceala si gripa, pe langa tratamentul simptomelor, care poate fi achizitionat fara prescriptie medicala, recomandarea noastra este sa va hidratati corespunzator, sa consumati multe fructe si legume, sa nu faceti excese si sa va odihniti suficient. In cazul in care apelati la antitermice si antialgice, recomandarea noastra este sa cititi prospectul cu atentie si sa respectati dozele inscrise pe ambalaj”, afirma dr. Marina Pircalabu, medic de familie.

Cum incearca cei mai multi romani sa previna raceala si gripa

In sezonul rece, multi romani incearca sa previna infectiile respiratorii prin remedii si solutii naturale. De exemplu, sapte din zece incearca sa isi sporeasca imunitatea printr-o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, iar cinci din zece se odihnesc mai mult. La fel, trei din zece romani aleg sa tina bolile la distanta prin suplimente alimentare, arata un studiu national realizat de Ivox, la cererea Societatii Nationale de Medicina Familiei. Si mai trebuie amintita aici vaccinarea antigripala!

Atunci cand nu sunt ocoliti de viroze, 63% dintre romani apeleaza la pastile impotriva racelii si gripei, in combinatie cu ceaiuri calde. Patru din zece respondenti au declarat ca prefera medicamente sub forma de pastile, iar trei din zece – plicuri pulbere solubila.

Atunci cand aleg un astfel de tratament, majoritatea opteaza pentru combinatii intre mai multe substante active (74%), marci cunoscute (66%), in care pot avea incredere. Cei mai multi (72%) nu apeleaza la antibiotice atunci cand sunt raciti.

Prea putini romani ajung la medic!

Majoritatea romanilor fac unul-doua episoade de infectii respiratorii in fiecare sezon rece. Desi majoritatea participantilor la studiu identifica semnele si simptomele unei infectii respiratorii, doar jumatate dintre ei stiu care sunt diferentele dintre guturaiul comun (raceala) si gripa. Doar 40% dintre respondenti apeleaza la medicul de familie, si asta doar daca simptomele nu cedeaza. Aceeasi atitudine se mentine si in cazul copiilor: doar trei din zece parinti cer ajutorul doctorului de la primele semne de raceala si gripa

„Romanii au inceput sa isi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: cauta informatii din surse de incredere si nu mai apeleaza la antibiotice la primele semne de raceala si gripa. Dupa cum am punctat in nenumarate randuri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratarii racelii si gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infectiilor bacteriene. In schimb, combinatiile de substante active pot fi eficace in tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii in gat, congestiei nazale sau a sinusurilor”, precizeaza dr. Ileana Efrim, medic de familie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.