Celebrul Stephen Hawking împlinește miercuri 72 de ani: de peste cinci decenii luptă cu o boală cumplită

Celebrul Stephen Hawking împlinește miercuri 72 de ani: de peste cinci decenii luptă cu o boală cumplită

0

stephen_hawkingSuferă de scleroză laterală amiotrofică, denumită și maladia Charcot sau boala Lou Gehrig, iar cele mai multe persoane diagnosticate cu această afecțiune nu trăiesc mai mult de câțiva ani. El, însă, a aflat că are probleme medicale când avea 21 de ani, iar miercuri împlinește 72 de ani. Vorbim de Stephen Hawking, celebrul cosmolog britanic, probabil cel mai faimos savant, în viață, ai planetei, teoretician al originii Universului, expansiunii acestuia și găurile negre.

“Urma probabil să mor în decurs de câţiva ani. A fost un adevărat şoc”, a povestit ulterior Stephen Hawking despre momentul în care a aflat că este grav bolnav. Stephen Hawking nu-și poate controla aproape deloc corpul său. El se mişcă şi comunică folosind un scaner care traduce în cuvinte mişcările obrazului cu ajutorul unui calculator şi sintetizator vocal.

Scleroza laterală amiotrofică conduce la o pierdere progresivă a unor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării – neuroni motori, care comandă mușchii voluntari, care fac posibilă mișcarea. Boala este progresivă, invalidantă, duce la moarte, iar mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii devin, cu timpul, din ce în ce mai dificile. “Faptul că el a trăit cu această boală timp de 50 de ani face din Stephen Hawking un om extraordinar”, sunt cuvintele lui Brian Dickie, directorul Asociaţiei Britanice pentru Maladiile Neurodegenerative.

Din 1979 până în 2009, Stephen Hawking a ocupat funcția de Profesor Lucasian la Cambridge, post deținut de Isaac Newton în 1663. Este considerat ca fiind una dintre cele mai strălucite minți de la Einstein încoace. Viața extraordinară a lui Stephen Hawking a devenit subiect de film.

Stephen Hawking a declarat recent că mintea oamenilor ar putea exista în continuare, chiar şi după moartea trupului.

Stephen Hawking susţine că mintea funcţionează asemeni unui calculator şi, prin urmare, ar putea fi “păstrată” într-un computer.
Din păcate, acest lucru nu este posibil cu tehnologia actuală, scrie The Telegraph.

“Mintea este ca un program, ca un computer, aşa încât, teoretic, este posibil să copiem această minte într-un calculator, astfel încât să oferim după moarte o formă de viaţă”.

Stephen Hawking precizează însă că, după părerea lui, ideea vieţii de apoi, cum este ea descrisă de religie, “este un basm pentru cei care se tem de întuneric”.

Declaraţia a fost făcută după lansarea la Festivalul de Film Cabridge a unei producţii despre viaţa lui Stephen Hawking.

Declaraţia lui Stephen Hawking vine după ce un miliardar rus a anunţat, în urmă cu un an, că va lansa proiectul Avatar, menit să asigur viaţa veşnică prin transferul informaţiilor din creier într-un avatar.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.