Celulele canceroase se dezvolta din cauza grasimii din alimentatie

Celulele canceroase se dezvolta din cauza cantitatii de grasimi din alimentatie. Cercetatorii au gasit o solutie pentru a bloca dezvoltarea celulelor canceroase

0

Dezvoltarea celulelor canceroase este influentat de cantitatea de grasimi din alimentatie, au descoperit cercetatorii care au reusit sa blocheze propagarea metastazelor in cadrul testelor de laborator.

Proteina, numita CD36, este vinovata de dezvoltarea metastazelor in mai multe tipuri de cancer

Un studiu finantat partial de Worldwide Cancer Research si condus de profesorul Salvador Aznar Benitah de la Institutul pentru Cercetari din Barcelona a identificat in premiera o proteina, numita CD36, ce se gaseste in membrana celulelor canceroase si este implicata in absorbtia grasimilor, care joaca un rol esential in dezvoltarea metastazelor in mai multe tipuri de cancer.

Proteina CD36 joaca un rol in detectarea si absorbtia lipidelor fiind un factor determinant in propagarea anumitor tumori canceroase (precum cele de piele, de san, de ovar, bucale, de vezica urinara sau de plamani). Legatura unica dintre aceasta proteina si acizii grasi de care este dependenta reprezinta o diferenta majora intre celulele care initiaza metastaza si alte celule tumorale.

Pentru a confirma rolul sau esential in metastaze, echipa profesorului Benitah a inserat CD36 in celule non-metastazante, ceea ce a facut ca acestea sa se transforme in celule tumorale metastazante.

”Desi nu am testat inca acest lucru in toate tipurile de tumori, putem sustine ca CD36 reprezinta un marker general al celulelor metastazante”, a declarat profesorul Benitah. ”Ne asteptam ca acest studiu sa aiba un mare impact asupra comunitatii stiintifice si pentru avansul in cercetarea metastazelor si speram sa reusim sa validam potentialul CD36 ca tratament anti-metastaza”, a completat acesta.

Metastazele reprezinta celule tumorale care se desprind din tumorile initiale si ”calatoresc” prin sange sau limfa colonizand alte organe. Acestea sunt responsabile de marea majoritate a deceselor cauzate de cancere, insa caracteristicile celulelor implicate sunt inca putin cunoscute, ceea ce face ca tratamentul impotriva metastazelor sa fie extrem de delicat.

Cancerul este cu atat mai letal cu cat se raspandeste in corp deoarece astfel sansele de reusita ale tratamentului scad considerabil. Acesta este motivul pentru care oameni de stiinta de pe tot globul incearca sa inteleaga modul in care are loc acest proces si sa dezvolte noi modalitati de a-l impiedica.

Dieta bogata in grasimi a accelerat dezvoltarea celuleor canceroase

Oamenii de stiinta au cercetat apoi influenta dietelor bogate in grasimi asupra raspandirii celulelor canceroase. Acestia au oferit soarecilor de laborator o dieta bogata in grasimi si apoi le-au injectat un tip de cancer bucal. S-a observat ca dieta bogata in grasimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50% dintre soareci. In plus, toti soarecii carora le-au fost inoculate celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus in numeroase produse) — au manifestat cea mai accelerata raspandire a celulelor tumorale.

”In cazul soarecilor carora li s-au inoculat celule tumorale umane se pare ca exista o legatura directa intre consumul de grasimi si o crestere in ceea ce priveste potentialul metastazant prin CD36. Mai multe studii sunt necesare pentru a demantela aceasta relatie, in special deoarece in tarile industrializate se inregistreaza o crestere alarmanta a consumului de grasimi saturate si zahar”, a avertizat profesorul.

”Grasimea este necesara pentru functionarea organismului, insa un consum necontrolat poate avea efect asupra sanatatii, asa cum s-a demonstrat deja in cazul unor cancere, precum cel de colon, si in metastaze, asa cum demonstram in cazul de fata”, a mentionat specialistul.

Prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate impiedica metastaza

Ulterior, oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate impiedica metastaza — la soarecii care dezvoltasera metastaze blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completa a raspandirii celulelor tumorale in 20% dintre cazuri si la o reducere considerabila a metastazelor in 80-90% dintre situatii.

Cercetatorii au precizat ca aceste rezultate au fost atinse fara efecte secundare

”Sustinem munca profesorului Benitah de cativa ani si este fantastic sa aflam aceste rezultate cu adevarat importante. Daca echipa va reusi sa transforme acest anticorp intr-un tratament pentru oameni ar putea salva mii de vieti in fiecare an”, a declarat doctor Lara Bennett din cadrul Worldwide Cancer Research.

Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la dezvoltarea de terapii pentru blocarea proteinei CD36 care ar putea trata pe viitor pacientii diagnosticati cu cancer.

sursa

100%
100%
Super!
  • 10
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.