Celulele canceroase se hranesc cu lipide. Eliminarea lor poate duce la vindecarea cancerului

0

Celulele canceroase se hranesc cu lipide, grasimi aflate la baza alimentatiei, conform unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori belgieni. O alimentatie saraca in lipide ar permite incetinirea avansarii cancerului si tratarea lui.

Dupa ce au studiat indelung tumorile, oamenii de stiinta au descoperit ca ele se “hranesc” cu lipide, in afara de zahar.

Rolul lipidelor este esential, acestea participand la structura si la functia membranelor celulare, intervenind in numeroase functii biologice (transmiterea mesajelor hormonale, producerea de energie, etc.).

Daca celulele cancerose nu se mai hranesc dezvoltarea lor este stopata

Celulele canceroase isi pot modula sursa de nutrienti in functie de mediu — este o alta concluzie a cercetatorilor. Aceasta descoperire, publicata in revista Cell Metabolism, sugereaza faptul ca, in cazul in care celulele sunt impiedicate sa se alimenteze, dezvoltarea lor este stopata. Oamenii de stiinta au inceput deja sa lucreze la piste terapeutice.

Cercetatorii oncologi de la Universitatea catolica din Louvain (Belgia) au analizat celule canceroase timp de patru ani, reusind sa reproduca in laborator aciditatea ambianta a tumorilor (acidoza) si observandu-le metabolismul (reactiile chimice care se produc in interiorul fiecareia).

Celulele canceroase pot produce ele insele lipide

Oamenii de stiinta belgieni au facut doua descoperiri importante. Mai intai, celulele canceroase pot produce ele insele lipide. “Glutamina (aminoacid sintetizat de organism) este folosita pentru producerea — in interiorul celulei — a lipidelor necesare constituirii membranelor”, arata cercetatorii intr-un comunicat.

“Lipidele prelevate din exteriorul celulei sub forma de acid gras furnizeaza energia necesara cresterii celulare”, se mai spune in comunicat.

Astfel, cu cat creste mai mult o tumoare, cu atat mai mult se acidifica si devine mai dependenta de lipide ca sursa energetica.

Dupa ce au facut aceste observatii, cercetatorii sugereaza ca ar trebui blocata utilizarea lipidelor de catre celulele canceroase pentru a le incetini si chiar stopa evolutia. Ei au elaborat deja astfel de compusi, “care pot interfera cu captarea si sinteza lipidelor” la soareci.

Rezultatele promitatoare deschid calea realizarii unor medicamente anticanceroase de un tip nou, incheie metronews.fr.

sursa

Share.

Leave A Reply