Centru de Excelenta pentru melanom

Centru de Excelenta pentru melanom

0

Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresiva forma de cancer. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca sustine dezvoltarea unui Centru de Excelenta pentru diagnostic si tratament pentru melanom in cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina.

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu: Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti

De ce e nevoie de un centru de acest gen pentru melanom? Pentru ca este nevoie de un screening corect al alunitelor si programe referitoare la comportamentul pacientilor, precum si o abordarea multidisciplinara care sa evite transferul pacientilor cu aceasta afectiune.

“Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti si de aceea dorim sa facem aici, in institutia de referinta a dermatologiei romanesti, un Centru de Excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului, avand nu doar sprijinul meu, ci si al primarului general al Capitalei, domnul profesor doctor Sorin Oprescu”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care a vizitat Spitalul Clinic Colentina (foto Facebook Nicolae Banicioiu).

In Romania, nu exista un Registru National de Melanom

Melanomul cutanat este o tumora maligna care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistata la inceput, printr-o operatie corecta, pacientul este salvat. Depistata in faze avansate, este o boala mortala, deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.

“Prin intermediul acestui centru, vom putea crea si un Registru National de Melanom, un pas catre un control eficient al acestei boli, care a devenit o problema de sanatate publica in Romania, dar si la nivel mondial”, a precizat Banicioiu.

In acest moment, cancerul de piele este o problema de sanatate publica, fiind depistate 200.000 de cazuri noi pe an in lume. In Romania, nu exista un Registru National de Melanom, incidenta reala nefiind cunoscuta, ceea ce reprezinta un handicap in tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer. Particularitatea in cazul Romaniei este aceea ca depistarea se face in faze avansate ale bolii, care necesita tratamente foarte scumpe si cu sanse minime de ameliorare, respectiv 23 – 32 %. Un tratament pentru pacientii in stare avansata costa circa 7.000 de euro pe luna.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.