Centru pentru boli rare la Zalau, dezvoltat datorita unui proiect romano-norvegian (VIDEO)

0

Centrul NoRo de la Zalau s-a dezvoltat, ca urmare a unui proiect romano-norvegian, care s-a desfasurat pe parcursul a 14 luni. In acest proiect s-a reusit  dotarea cu echipamente. atat a cabinetuluii medical, cat si cabinetul pentru terapii. S-a reusit si angajarea unui specialist pentru zona de cercetare.

Retele de ingrijire a pacientilor cu boli rare, la nivel national

Totodata, centrul NoRo isi propune  sa initieze retele de ingrijire a pacientilor cu boli rare, la nivel national,  si sa participe la retelele similare europene.

“Acest parteneriat inseamna ca am extins colaborarea in strainatate. Pentru ca bolile rare sunt atat de putine, trebuie sa colaboram fara frontiere. Colaborarea cu partenerii nostri din Romania, de-a lungul anilor, ne-a oferit posibilitatea sa facem schimb de cunostinte, de experiente. Munca noastra a fost sprijinita cu ajutorul granturilor din Norvegia si speram ca la fel se va intampla si in viitor.”, a spus Lisen Julie Mohr – consultant de comunicare la Centrul pentru Boli Rare, Oslo (Norvegia).

Intelegerea nevoilor speciale ale pacientilor cu boli rare va faca ca intreg sistemul sa se dezvolte

“Avem o lunga experienta in privinta oferirii de ingrijiri, pacientilor cu boli rare. Totul a inceput in anii ’60, cu cateva initiative, ale unor persoane, dedicate. Apoi, avem un sistem care sprijina aceste eforturi in toti acesti ani. Avem un minister, regulamente care sustin toate aceste lucruri si nu in ultimul rand, avem un sistem construit din perspectiva holistica.Primul lucru pe care trebuie inteles este ca este mai eficient sa va dezvoltati sistemul de servicii care sa deserveasca pacienti cu boli rare, pentru ca puteti dezvolta competentele si trebuie sa intelegeti ca beneficiile sunt pentru toti. Trebuie sa puneti accent pe multidisciplinaritate si asta, nu numai pentru pacient, ci si pentru intreg sistemul. Cred ca intelegerea nevoilor speciale ale pacientilor cu boli rare va faca ca intreg sistemul sa se dezvolte.”, a spus Stain Are Aksnesseful Comitetului National de Consultanta pentru Boli Rare din Norvegia.

1 2 3
Share.

Leave A Reply