Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș ar putea deveni centru de instruire pentru specialiști din cadrul Centrului NATO

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș ar putea deveni centru de instruire pentru specialiști din cadrul Centrului NATO

1

Secretarul de stat Raed Arafat, a declarat că Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș ar putea deveni centru de instruire pentru specialiști din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta, decizia putând fi luată după evaluarea din luna aprilie.

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș

”Urmează să fie vizite de evaluare în luna aprilie, pentru stabilirea modului în care vom colabora. Aici interesul major este mai ales în simulatorul nostru virtual, care este în dotarea acestui centru, și există discuții destul de avansate, am mai avut o echipă de la noi condusă de domnul doctor Boeriu (Cristian Boeriu, coordonatorul SMURD, n.r.), care a fost la Budapesta la nivelul centrului militar medical de excelență NATO și au avut o a doua discuție. Urmează să vină o echipă să discute mai multe amănunte aici și urmează să fie încă o vizită de evaluare în cursul lunii aprilie, sperăm că după ea să se ia decizia finală asupra proiectului de cooperare”, a spus, sâmbătă, la Târgu Mureș, Raed Arafat.

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș a fost inaugurat în luna octombrie 2013 şi este cel mai avansat din Europa în privința dotării.

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș a costat aproape 1,5 milioane de euro și poate organiza activități de instrucție și perfecționare anuală pentru circa 1.000 de persoane din țară și din străinătate.

În cadrul Centrului Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș  există și un simulator virtual complex, unic în Sud-Estul Europei, în timp real, care poate fi utilizat atât în scop de învățare, cât și în scop de evaluare a cunoștințelor sau de exersare a abilităților de lucru în echipe interdisciplinare.

Scenariile dezvoltate sunt realiste, transpun participanții cât mai veridic în accidente și incidente cu care s-ar putea întâlni în viitor în activitatea lor și pe care le vor putea astfel recunoaște facil, creând automatismele necesare unei intervenții prompte și de succes în astfel de situații.

Centrul Național de Formare în Asistență Medicală de Urgență de la Târgu Mureș mai dispune de un simulator pentru medicină de dezastre, un soft achiziționat și conceput printr-un program cu finanțare europeană, prin care se pot crea diferite scenarii de intervenție în caz de calamități.

sursa: http://www.agerpres.ro/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures ar putea deveni centru de instruire pentru specialisti din cadrul Centrului NATO

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.