Cercetatorii francezi au descoperit virusuri inrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci

1

Cercetatorii de la Institutul Pasteur din Paris au identificat in nordul Laosului virusuri inrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci, care se pot transmite la oameni.

Mai multi cercetatori de la Institutul Pasteur din Paris, Institutul Pasteur din Laos si Universitatea Nationala din Laos au prelevat probe de la mai multe specii de lilieci ce traiesc in pesterile calcaroase din nordul tarii.

Descoperire majora in determinarea originii pandemiei

“Din diverse motive, care devin tot mai numeroase, suspectam ca anumiti lilieci insectivori ar putea fi un rezervor al virusului”, a explicat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris.

“Laosul imparte acest teritoriu comun cu sudul Chinei, cu o abundenta de cavitati in care traiesc lilieci, de unde si ideea noastra de a merge acolo. Pentru ca ceea ce se petrece acolo este reprezentativ pentru acest ecosistem”, a adaugat Marc Eloit.

Potrivit rezultatelor testelor efectuate de cercetatorii de la Institutul Pasteur, secventele de virusuri gasite la lilieci sunt aproape identice cu cele ale virusului SARS-CoV-2 si au capacitatea sa patrunda in celulele umane.

Oamenii de stiinta au constatat, de asemenea, lipsa “factorul furina” prezent in SARS-CoV-2, o functie care face sa devina activa proteina Spike, permitandu-i virusului sa patrunda mai usor in celulele umane si a carei existenta conditioneaza intensitatea patogena a virusului.

Ipoteze pentru veriga lipsa

“Poate ca un virus non-patogen a circulat mai intai la om inainte de a suferi o mutatie. Sau poate ca un virus foarte apropiat de virusurile identificate detine acel factor furina, dar noi nu l-am gasit inca”, a adaugat expertul francez.

Cert este ca, potrivit cercetarii, exista virusuri foarte apropiate de SARS-CoV-2 la lilieci care sunt capabile sa ii infecteze pe oameni fara sa treaca printr-un animal intermediar, precum pangolinul.

Ipoteze anterioare

La sfarsitul lunii august, experti de la OMS, autorii unui raport despre originea maladiei COVID-19, avertizau ca cercetarile ce vizeaza acest subiect se aflau “intr-un punct mort”.Raportul continea patru scenarii probabile. Scenariul care a fost considerat cel mai plauzibil vorbea despre transmiterea virusului la oameni prin intermediul unui animal infectat de un liliac.

Alte trei ipoteze vizau transmiterea directa fara animal intermediar, transmiterea prin alimente – mai ales prin carne congelata – si o scapare accidentala a virusului dintr-un laborator, insa toate aceste scenarii au fost considerate “extrem de improbabile”.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Cercetatorii francezi au descoperit virusuri inrudite cu SARS-CoV-2 la lilieci • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.