Cernobil devine “rezervatie radiologica a biosferei”

0

Cernobil a fost parasit in anul 1986 din cauza accidentului nuclear de la Centrala Atomoelectrica Cernobil, care se afla la 14,5 km spre nord-vest de localitate.

Toti locuitori permanenti ai orasului si imprejurimilor acestuia au fost evacuati pentru ca nivelul de radiatie in aria respectiva devenise periculos.

Orasul Cernobil si imprejurimile sale sunt acum casa pentru oamenii de stiinta, ofera slujbe de intretinere pentru Centrala Atomoelectrica Cernobil, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni si fizicieni nucleari.

Chiar daca orasul este in principal nelocuit, cativa oameni traiesc inca acolo. Inainte de accident, orasul a avut o populatie de aproximativ 14.000 locuitori.

Cernobil devine “rezervatie radiologica a biosferei”

Zona radioactiva din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobil va fi transformata in “rezervatie radiologica a biosferei”, potrivit unei decizii a Guvernului Ucrainei, la 30 de ani de la cel mai grav accident atomic din istorie, anunta site-ul postului Vesti, citat de agentia Sputnik.

“Anul acesta, vom lua toate masurile si asteptam semnarea cat mai curand a decretului prezidential privind crearea rezervatiei radiologice a biosferei la Cernobil. Speram sa finalizam procedurile inainte de 26 aprilie”, cand se implinesc 30 de ani de la accident, a declarat Anna Vronskaia, ministrul ucrainean al Ecologiei si Resurselor naturale.

cernobil

Oamenii pot sta patru-cinci zile la o distanta mai mica de 30 de kilometri de zona

Conform unui studiu prezentat de autoritatile ucrainene, oamenii pot sta patru-cinci zile la o distanta mai mica de 30 de kilometri de zona unei explozii nucleare si o zi la o distanta de zece kilometri, fara ca sanatatea sa le fie afectata.

Datorita absentei oamenilor si-au facut aparitia mai multe animale salbatice

In schimb, in zona fostei centrale de la Cernobil, unde pe 26 aprilie 1986 a avut loc o explozie nucleara, sunt numeroase specii de animale salbatice. Absenta oamenilor a favorizat venirea cailor salbatici, a elanilor, rasilor, lupilor si ursilor.

Share.

Leave A Reply