Certificatul de vaccinare va contine data expirarii serului anti-COVID-19, pentru eliminarea confuziei

1

Presedintele Comitetului national de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a anuntat ca pe adeverinta de imunizare va fi, din nou, imprimata data expirarii lotului de ser, pentru a se intelege ca acestea nu sunt expirate.

“Vom reimprima din nou pe certificatul de vaccinare, pe adeverinta data expirarii. In momentul in care s-a introdus si doza trei pe adeverinta de vaccinare, avand in vedere ca in prima etapa au fost foarte multe confuzii, populatia a inteles ca data expirarii inseamna data expirarii protectiei vaccinului sau data expirarii adeverintei, am considerat ca poate nu mai este util sa imprimam aceasta data a expirarii lotului de vaccin. Am revenit asupra acestei decizii si ea va fi in zilele urmatoare reimprimata pe adeverinta, asa incat pentru fiecare lot in parte sa existe aceasta data de expirare pentru ca oamenii sa stie cat se poate de clar ca nu este vorba de vaccinarea cu vaccinuri care sunt expirate”, a explicat Valeriu Gheorghita, intr-o conferinta de presa.

Valeriu Gheorghita a mai anuntat ca Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat extinderea perioadei de stabilitate pentru vaccinul Pfizer/BioNTech daca este stocat la temperaturi cuprinse intre -90 de grade si -60 de grade Celsius.

“In 27 septembrie, in Romania, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, la solicitarea Ministerului Sanatatii, a autorizat, avand la baza decizia Agentiei Europene a Medicamentului, extinderea perioadei de valabilitate cu inca trei luni pentru toate loturile de vaccin care sunt deja receptionate in Romania si care se afla la regimul de stocare de -80 de grade. In niciun caz nu se aplica pentru vaccinurile care au fost scoase din acest lant de frig sau pentru care s-a intrerupt, intr-un fel sau altul, lantul de frig”, a precizat seful CNCAV.

Situatia loturilor de vaccin

Medicul militar a mai precizat ca la 24 septembrie, erau stocate sase loturi de vaccin Pfizer/BioNTech, care aveau in totalitate 371.000 de doze, ce expirau la data de 30 septembrie, conform valabilitatii initiale, doua loturi de vaccin cu aproximativ 999.000 de doze care expirau la 31 octombrie si un lot de aproximativ 436.000 de doze cu termen de valabilitate 31 decembrie.

137.000 de doze de vaccin din cele sase loturi nu mai erau pe lant de frig si au fost retrase, mai ales ca expirau la 30 septembrie, a mentionat Valeriu Gheorghita.

“In momentul de fata, in Romania, toate dozele receptionate de la compania BioNTech/Pfizer care au fost stocate in permanenta la -80 de grade au cel mai devreme termenul de expirare sfarsitul lunii decembrie”, a mai spus Gheorghita.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Certificatul de vaccinare va contine data expirarii serului anti-COVID-19, pentru eliminarea confuziei • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.