Chimicalele din apa îmbuteliată

0

chimicalele din apa imbuteliataUn nou studiu din Germania a descoperit că mii de chimicale potenţial dăunătoare se infiltrează din produsele de plastic în alimente şi băuturi, inclusiv o chimicală perturbatoare endocrina(CPE) cunoscută ca dietilhexil fumarat, sau DEHF, care este total nereglementat.

Martin Wagner şi colegul lui, Jorg Oehlmann, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, împreună cu o echipă de cercetători de la Institutul Federal de Hidrologie, a aflat acest lucru după efectuarea de teste asupra a 18 produse cu apa îmbuteliată, căutând prezenta diferitelor CPE. Utilizând o combinaţie avansată de bioevaluare şi spectrometrie de masă de înaltă rezoluţie, echipa a identificat circa    24 520 de chimicale diferite prezente în apă testată.

Dar motivul de majoră îngrijorare şi descoperirea de bază a studiului a fost DEHF, o chimicală plastifiant care este utilizată pentru a face sticlele de plastic mai flexibile.

Rezumatul studiului publicat explică faptul că 13 dintre cele 18 produse cu apa îmbuteliată care au fost testate au prezentată activitate anti-estrogena “semnificativă”, în timp ce 16 din 18 mostre au fost găsite că inhibând receptorii androgeni ai corpului cu un uimitor procent de 90%. În plus, celelalte 24 520 de chimicale în cantităţi minuscule în afară de DEHF au fost şi ele identificate ca prezentând activitate antagonistă, ceea ce înseamnă că şi ele sunt dăunătoare sistemului hormonal.

 Multe mii de chimicale perturbatoare endocrine utilizate în producţia de plastic s-au dovedit nesigure pentru sănătate

Dar se pare că DEHF nu este singurul ce provoacă daune sistemului endocrin, întrucât echipă nu a putut să identifice aceasta chimicală ca fiind în mod specific anti-androgena. Această situaţie sugerează că mai există încă o chimicală sau o combinaţie de substanţe care se infiltrează în apa îmbuteliată şi care interferează cu sistemul biochimic de semnalizare a corpului, care este desigur, responsabilă pentru producerea de hormoni şi utilizarea lor în corp.

 “Am confirmat identitatea şi activitatea biologică a DEHF şi a izomerilor adiţionali de dioctil fumarat şi maleat, utilizând standarde autentice”, raportează cercetătorii. “Întrucât DEHF este anti-estrogen, dar nu anti-androgen, concluzionam că o CPE suplimentară şi încă neidentificată trebuie să contribuie la efectul antagonist al apei îmbuteliate”.

Astfel, consumatorii conştienţi pot evita recipientele de plastic oricând este posibil şi să utilizeze doar recipiente de sticlă sau oţel în locul celor de plastic, pentru a evita aceste riscuri necunoscute.

 

sursa: http://viataverdeviu.ro/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.