Chirurgia din Romania – intre performanta si lipsurile sistemului

0

1259_articolPutem vorbi de chirurgie performantă în ţara noastră având în vedere lipsurile din sistemul sanitar?

Aceasta este doar una din întrebările la care vor răspunde cei mai buni specialişti din ţară şi străinătate în cadrul Congresului Naţional de Chirurgie, organizat pentru prima dată la Timişoara.

Tema ediţiei cu numărul 26 se referă la noile standarde în chirurgie. Cei peste 1300 de participanţi, specialişti şi medici rezidenţi, vor discuta despre cum acestea pot fi aplicate în ţara noastră. Preşedintele congresului, Lazăr Fulger, consideră că, cel puţin în Timişoara, se practică chirurgia la cel mai înalt nivel:

” Practic nu avem nici un motiv de complexitate faţă de chirurgia europeană sau cea naţională. În Timişoara se practică o chirurgie la nivel foarte înalt, suntem centru de excelenţă în anumite domenii, de exemplu în chirurgia laparoscopică suntem un centru de execelenţă. Puţine centre din România se bucură de nivelul atins în chirurgia laparoscopică. În Clinica II Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean se execută practic toate operaţiile laparoscopice care se fac la Bucureşti sau la Viena.”

În timp ce chirurgia minim-invazivă a fost de mult adoptată de marile spitale, tehnica robotică încă aşteaptă să fie implementată. Specialişti avem, dar nu sunt fonduri, iar asta depinde doar de guvernanţi. Cel puţin aşa consideră şeful Compartimentului de Chirurgie de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, Mircea Beurean:

” Sunt spitale în centrele universitare în care performanţa medicală este echivalentă, numai că este insuficientă să poţi să acoperi patologia din întreaga ţară. Structura guvernamentală, Ministerul Sănătăţii cred că are obligaţia măcar în fiecare centru universitar, acolo trebuie să aibă în infrastructura structurilor chirurgicale şi o unitate cu suport robotic.”

Cu lipsa fondurilor se confruntă şi spitalele din Timişoara. În afară de aparatură, unităţilor sanitare le lipseşte şi personalul mediu, după cum precizează şeful Secţiei de Chirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara şi preşedinte al congresului, Lazăr Fulger:

” Lipsurile se referă în special la personalul de îngrijire. Noi îm acest moment avem săli de operaţii dotate la nivel european, truse de laparoscopie de ultimă oră, iar experienţa noastră este foarte mare. Avem deficienţe însă şi în ceea ce priveşte partea hotelieră. Dacă un pacient, asigurat sau neasigurat, decontează unui spital din Viena între 400 şi 500 de euro pe noapte, la noi sunt câţiva lei care nu acoperă cheltuielile legate de angajarea de personal. Va trebui regândită întreaga finanţare a spitalului pentru că e un lucru extrem de important până la urmă…”

Congresul Naţional de Chirurgie de la Timişoara se încheie sâmbătă, 26 mai.

autor: Maria Rohnean

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.