Chirurgia estetica – cum facem aceasta alegere? (VIDEO)

Chirurgia estetica – cum facem aceasta alegere? (VIDEO)

2

Chirurgia estetica a devenit azi o alegere nu doar a celor care doresc sa isi corecteze aspectul corpului, dar si a celor informati, a persoanelor care stiu ca semnele de imbatranire nu mai trebuie sa fie un impediment in a te simti bine, in a merge inainte fericit. Fara sa uite de suflet, ba mai mult, tinand cont de el, chirurgii esteticieni pun la dispozitia pacientilor solutii greu de refuzat in ce priveste frumuseatea trupului. Iar cei care se adreseaza specialistilor sunt in egala masura tineri si varstnici, femei si barbati.

„Facem operatii estetice in principal cam de la 18 ani, cam asa. Atunci cand este oprita cresterea. Daca faci un nas de exemplu la 16 ani, el poate sa evolueze foarte neplacut. Sau marire de sani. Nu se fac pana in 18 ani, iar limita superioara nu prea exista, vedeti. La noi, poate, cu prejudecatile noastre, dar apropos de asta vin pacientele mele din privat – cam 80 la suta sunt de afara. In sensul ca din cei 80 la suta, 60 la suta sunt romani plecati, si chiar mereu le spun ca daca n-am fi avut sansa sa putem noi, ca romani, sa lucram afara, inchideam clinica de mult. Fiindca totusi au salarii ceva mai bune, care le permit sa isi puna un banut deoparte si sa isi permita o operatie de genul acesta. Preturile sunt mai mici, calitatea, zic eu ca este comparabila cu afara. Si atunci este si mediul acesta, vorbesc limba lor natala, ii primim cu caldura. Conteaza foarte mult si asta in afara de mana”, spune prof.dr. Tiberiu Ion Bratu, medic primar chirurgie plastic si reparatorie, Clinica Brol Timisoara.

Conform acestuia, “cam 80 la suta sunt femei, 20 la suta sunt barbati. Dar incepe sa creasca procentul la barbati de adresabilitate. Stiti cum e: ca sa ai un job la 50 de ani, nu mai ai job – am intalnit situatii din acestea : femeie la 50 de ani, s-a dus sa se angajeze bona in Italia. Si arata, saraca, cam ridata, ridata bine. Si familia a zis daca te mai aranjezi un pic se sperie copiii. Si atunci a lucrat cateva luni si pe urma a venit si am operat-o, i-am facut un lifting facial, si au angajat-o si are si ea alte venituri si faptul ca arata mai bine, am vazut de cate ori operam , in cele mai multe cazuri , nu mai are handicapul acela. O operezi la sani si arata mai bine si la fata. Deci, efectiv, bucuria aceea launtrica la toate, dar la toate pacientele le redai o liniste sufleteasca”.

Pprof.dr.Tiberiu Ion Bratu spuna ca “poate si mirajul televiziunilor si toata mediatizarea aceasta care se face le aduce in salile de operatii. Vor sa vina si sa isi faca operatii estetice. Dar in ultimul timp si persoane care au ajuns la un anumit confort, la un anumit confort financiar. Am avut multe situatii in care o femeie de, nu stiu, 60 de ani, de exemplu, a venit sa isi faca nasul si am intrebat-o.

Bine, dar de ce la 60 de ani? Pentru ca acum imi permit sa imi fac operatia aceasta. Mi-o doresc de la 18 ani, sau de cand sunt constienta ca e un pic mai mare, si acum imi pot permite si am venit sa mi-o fac. Sau proteze, marire de sani facuta la 70 de ani, fiindca vroia sa arate bine cu sutien – era o nemtoaica – la Baden-Baden. Zicea ca, parca, sanii sunt prea mici fata de burtica si sa arate mai bine decat o prietena. Avea o prietena de 80 de ani – ea avea 76 – si I se parea ca arata mai bine aceea. Vedeti, noi ne cam plafonam, la 60 de ani ne consideram batrani si gata, nu stiu, asteptam sa plecam dincolo. Stiti? Ei ies pe la pensie la 70 de ani si femeile, si atunci incep sa traiasca. Au o pensie suficienta, care le permite sa faca excursii si chiar mai traiesc o etapa de viata chiar placuta”.

Statisticile arata ca pacientii care se adreseaza chirurgiei estetice sunt persoane sanatoase, care doresc o imbunatatire a calitatii vietii personale sau socio-profesionale. Si daca femeile prefera marirea de sani, barbatii se adreseaza chirurgiei estetice pentru transplant de par, lipoaspiratie sau lifting facial. Prof.dr. Tiberiu Ion Bratu spune ca „fara sa exagerezi, e important sa te simti bine in pielea ta”, iar sufletul nu trebuie neglijat.

„Si eu am o problema asa, ma gandesc daca e moral, daca e in concordanta cu Dumnezeu, cu religia sa faci operatiile acestea estetice. Si zic ca nu te-ar lasa Dumnezeu sa faci ceva si, in orice caz, nu cred ca facem rau facand operatiile acestea, daca le faci bine, daca le faci cu frica de Dumnezeu, adica sa le faci corect, nu sa le faci ca sa castigi niste bani. Sa le faci ca sa bucuri niste oameni, sa arate mai bine.

Staretul de la manastirea Oasa, parintele Iustin, care am bucuria sa afirme ca ii sunt prieten, sau , in fine, imi spune fratele Ion, a spus ca nu putem judeca daca sunt morale sau imorale operatiile acestea estetice. Fiindca i-am povestit ca de multe ori primesc, asa scrisori sau vin cu multumiri: mi-ati schimbat viata , ma simt mai bine cand ma uit in oglinda.

Eu cred ca e bine sa ne simtim bine in pielea noastra. Fara sa exageram, pentru ca se pare sunt situatii in care pacientele tot revin si, si noi, ca medici trebuie sa avem moralitate si sa nu operam daca nu e cazul. Asta e foarte important: sa nu operezi un om daca vezi ca nu are nevoie”, adauga prof.dr. Tiberiu Ion Bratu.

Conform acestuia, “chirurgia estetica trebuie facuta in privat, asa mi se pare moral, in conditiile in care tara noastra abia poate sa isi sustina sistemul de sanatate, sa-si sustina urgentele. Eu cel putin am principiul acesta si de cand am inceput sa fac chirurgie estetica nu o fac decat in privat”

Medicii mai atrag atentia ca pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista interventii chirurgicale miraculoase si ca orice interventie chirurgicala cosmetica are avantaje si dezavantaje.

autor: DELIA SESCU BARBU

Share.

2 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.