Ciclul menstrual - tulburari, probleme, tratament (VIDEO)

Ciclul menstrual – tulburari, probleme, tratament (VIDEO)

6

Ciclul menstrual debuteaza, in general, la varsta de 9-10 ani, insa, daca pana la 18 ani menstruatia nu apare, trebuie consultat medicul ginecolog. Alte simptome pentru care femeile trebuie sa se prezinte la medic, sunt intarzieri mari intre menstruatii sau lipsa acestora.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Probleme legate de ciclul menstrual
  4. Tratament

“Tulburarile ciclului menstrual daca vorbim de femeia tanara apar din cauza tulburarilor hormonale. Ciclul debuteaza pe la 9-10 ani, avem paciente la care ciclul menstrual apare mai tarziu. In principiu, daca nu apare pe la 16-18 ani se considera ca este amenoree primara si trebuie cautata cauza. Fetele tinere se plang de faptul ca, asa cum spun ele, ciclul uita sa mai vina, nu vine odata pe luna, asa cum este normal, la 28-30 de zile, ci intarzie o saptamana, doua, o luna sau mai mult. Este neplacut, pentru ca primul gand este ca daca nu cumva am ramas insarcinata. De aceea, orice femeie trebuie sa aiba un calendar al ciclului menstrual dupa care se poate orienta daca i-a venit ciclul la timp sau cand ar trebui sa ii vina ciclul. In situatia in care apar intarzieri mari, si acest lucru se repeta de 2 ori pe an, este bine ca pacienta sa se prezinte unui ginecolog pentru a se cauta cauza. Marea majoritate a cazurilor este data de o tulburare hormonala si pacienta trebuie sa consulte si un medic endocrinolog.”, a spus dr. Elena Bernad, medic primar, Clinica de Obstetrica – Ginecologie „Bega”.

Probleme legate de ciclul menstrual

Problemele legate de ciclul menstrual pot sa fie probleme legate de tiroida, pot sa fie si de alti hormoni nu numai legati strict de zona genitala. Daca nu se identifica o problema stricta ginecologica, trebuie sa urmarim si dozarile hormonale care se fac intr-o anumita perioada a unui ciclu menstrual si rezultatul poate sa ne orienteze pentru tratamentul care trebuie urmat.

Ciclul menstrual – tratament

Tratamentul este tintit in functie de etiologie. Daca sunt tulburari de glanda tiroida tratamentul va fi tintit in acest sens, daca, insa, se intampla ca prolatina sa fie crescuta din diverse cauze atunci tratamentul va tinti scaderea nivelului de prolatina.

Unele paciente au ciclu la 26 de zile, altele la 28, altele la 29.

Un semn ca ceva nu este in regula este atunci cand ciclul vine de doua ori pe luna sau daca este in exces.

In situatia in care ciclul menstrual vine de doua ori pe luna e bine sa se faca un control ginecologic.

Intr-un ciclul menstrual la 28 de zile, ovulatia are loc la mijlocul lunii. Orice sangerare care apare in afara menstruatiei obisnuite lunare este bine sa fie verificata daca este semn de ovulatie sau pentru alte patologii.

Daca cauza este modificarea hormonilor tiroidieni, ar fi bine sa fie tratata la timp, daca apare amenoreea din cauza prolatinei crescute aceasta poate sa creasca in tumori ale hipofizei care daca sunt depistate la timp avem sanse bune de tratament in timp util.

Tulburarile de ciclu in exces, adica vine menstruatia la timp, dar foarte mult, este insotita de dureri, si aceste fenomene sunt date de tulburari hormonale. Un tratament adecvat reuseste sa conduca un ciclu astfel incat sa nu mai apara aceste fenomene de sangerare abundenta la menstruatie sau dureri.

Daca femeia nu face un control ginecologic si ciclul este abundent, femeia poate dezvolta un sindrom anemic si tratamentul poate sa duca pana la transfuzii.

“Noi recomandam atunci cand vine o pacienta la medic si se adreseaza cu aceasta problema, prima recomandare, daca este cazul, este o viata sexuala regulata si un copil. Atunci cand organismul ajunge sa duca la termen o sarcina, se considera organismul feminin ajuns la maturitate.”, a spus dr. Elena Bernad, medic primar, Clinica de Obstetrica – Ginecologie „Bega”.

Specialistii spun ca, dupa prima nastere, fenomenele acestea se redreseaza, dar depinde si de cantitatea de hormoni pe care o are pacienta.

autor: Liana Gorun

Share.