Cinci romani mor in fiecare ora din cauza bolilor provocate de fumat

Cinci romani mor in fiecare ora din cauza bolilor provocate de fumat

0

Peste 42.000 de romani mor in fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat: cancer, boli cardiovasculare, boli pulmonare cronice, dar si alte boli (diabet zaharat, boli endocrine, TBC), conform ultimelor date disponibile din cadrul studiului „Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study” realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation – University of Washington.

fumat

 60% dintre romanii cu varsta peste 15 ani sustin cresterea taxei pe fumat

In acest context, cei mai multi romani sustin cresterea taxei pe viciu, ca fiind cea mai eficienta metoda de a determina scaderea numarului de fumatori si a incidentei bolilor asociate fumatului. Studiul arata ca mai mult de 60% dintre romanii cu varsta peste 15 ani sustin cresterea taxei pe viciu.

Ca urmare, Fundatia Medicala „Pneuma” lanseaza cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun o petitie publica prin care ii invita pe toti cei care isi doresc o viata fara tutun, fumatori sau nefumatori, parinti sau copii, oameni sanatosi sau bolnavi, sa solicite autoritatilor statului cresterea bugetului alocat activitatilor de prevenire si tratament al fumatului.

Petitia este deschisa pentru semnare timp de o luna, intre 31 mai si 30 iunie 2014, pe www.petitieonline.com (http://www.petitieonline.com/vrem_s_ne_lsm_de_fumat_ajutai-ne) si in curand pe site-ul Fundatiei Medicale Pneuma: www.fundatiapneuma.eu 

Este important ca romanii sa inteleaga ca in momentul de fata avem la dispozitie in Romania toate mijloacele necesare recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a trata cu succes dependenta de nicotina: consiliere psihologica, medicamente, sprijin social. Mai mult, inregistram succese notabile in sustinerea pacientilor care se adreseaza Programului National Stop Fumat, sustinut financiar din taxa de viciu, a declarat dr. Magdalena Ciobanu din cadrul Fundatiei Medicale „Pneuma”.

Din ce in ce mai multi romani sunt interesati sa se lase de fumat

In 2013 aproape 10.000 de romani au sunat la numarul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispozitie in cadrul Programului National Stop Fumat. Cifra reprezinta o dublare a romanilor interesati sa se lase de fumat, fata de anul 2012, atunci cand doar 4327 de romani au apelat linia telefonica pentru a afla informatii despre cum se pot trata.

fumat

 Aproape toti romanii stiu ca fumatul cauzeaza cancer pulmonar

Aproape toti adultii din Romania sunt de parere ca fumatul provoaca boli grave. Astfel, 98,3% dintre ei cred ca fumatul cauzeaza cancer pulmonar, in timp ce 94,6% sunt de parere ca dependenta de nicotina provoaca alte tipuri de cancere. Aproape 90% dintre romani cunosc faptul ca fumatul este responsabil pentru declansarea atacului vascular-cerebral si al infarctului. Pierderea masei osoase, nasterea prematura si disfunctia erectila sunt printre afectiunile de care romanii sunt mai putini constienti ca sunt provocate de fumat.

fumat

5 milioane de fumatori in Romania

In Romania sunt aproape 5 milioane de fumatori. Cei mai multi dintre fumatori au intre 25 si 44 de ani, locuiesc la oras si sunt barbati. Cel mai putin fumeaza persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc in mediul rural, barbatii cu studii superioare si femeile cu educatie primara.

 Cea mai alarmanta cifra se inregistreaza in randul tinerilor sub 15 ani, unul din patru fumand zilnic

Cei mai multi fumatori (43,1%) au inceput sa fumeze intre 17 si 19 ani, in timp ce un procent mai scazut este inregistrat de cei care au inceput sa fumeze dupa varsta de 20 de ani (18,1%). Majoritatea celor care au inceput sa fumeze inainte de 15 ani sunt din mediul rural.

 

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.