Cine s-a implicat pentru a salva un spital "bolnav" (VIDEO)

Cine s-a implicat pentru a salva un spital “bolnav” (VIDEO)

0

Proiectul de a salva o cladire abandonata de la marginea Timisoarei sub forma Institutului Regional de Oncologie, un proiect de peste o jumatate de miliard de lei, are in spate cativa oameni. Aflati ce spun ei!

Timisoara, o zona defavorizata ca… spitale

“Sunt timisorean si cred ca firesc, fiziologic aproape, trebuie sa incerci sa faci ceva pentru orasul tau. Am inclus in aceste programe aproape toate spitalele din Timisoara, spitalul din Caransebes, Lugoj, care au primit cam 10% din actiunile prioritare, corespunzator cu importanta acestei zone pentru Sanatatea romaneasca. Am considerat, de asemenea, ca trebuie facut mult in ceea ce priveste infrastructura mare, pentru ca aici, intr-un mod paradoxal, Timisoara a ramas o zona defavorizata. Se stie ca nu este inclusa pe lista spitalelor regionale, pentru ca n-au fost fonduri, si se stie ca nu avem institut oncologic. Realizarea unui institut oncologic e un vis mai vechi al Timisoarei si am considerat ca este vital sa facem acest lucru si ne-am dedicat foarte multa energie pentru aceasta, domnul ministru ne-a sprijinit de la inceput. Am ajuns ca, iata, saptamana trecuta s-a dat hotararea de guvern, care aproba acest obiectiv ca obiectiv de interes national”, a afirmat prof.dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, joi seara, la conferinta de deschidere a Cursului National de Ghiduri si Protocoale in Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta de la Timisoara.

Premiera in Romania – doua spitale “verzi”

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, spune prof.dr. Dorel Sandesc, a avut ideea sa propuna Ministerului Mediului ca, din fondurile pentru “cladiri verzi”, sa fie construite spitale de aceasta factura.

“Este un obiectiv major pentru care am luptat de cand ma aflu la minister si ma bucur foarte mult ca am reusit sa trecem de consiliul interministerial pentru avizarea obiectivelor de interes national si astfel sa ajungem la aprobarea acestei hotarari de guvern”, a decarat, pentru Televiziunea Medicala, prof.dr. Dorel Sandesc, care a multumit tuturor celor care au facut posibila aparitia acestei HG, in mod special IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, “care s-a implicat extraordinar de la inceput pentru a sprijini acest obiectiv”.

“Proiectul este prevazut a se realiza pe o perioada de trei ani, trei ani si jumatate, si fondurile pot fi fie direct guvernamentale, fie fonduri europene, fie din alte surse. (…) Exista posibilitatea legala ca din fondurile de mediu sa se construiasca asa-numitele cladiri verzi, cladiri cu consumuri mici de energie, nepoluante, care utilizeaza energie verde. Promovam aceasta idee si ar fi in premiera daca se va reusi, cand se vor construi doua spitale-pilot, aceasta este ideea, unul – Institutul de Oncologie din Timisoara (celalalt – Institutul de Boli Cardiovasculare “C.C.Iliescu” – n.r.), ceea ce va aduce beneficii extraordinare ceea ce ori economie la utilitati se va regasi in conditii mai bune de ingrijire, bani mai multi pentru medicamente si materiale sanitare pentru pacienti”, a adaugat Sandesc.

IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, s-a implicat personal

IPS Ioan Selejan a primit o distinctie, la gala de deschidere a Cursului National de Ghiduri si Protocoale in Anestezie, Terapie Intensiva si Medicina de Urgenta, pentru eforturile sale si a declarat ca era hotarat sa n-o accepte pana nu va vedea HG publicata in Monitorul Oficial!

“Sunt venit in partile acestea doar de cateva luni de zile si am vazut un spital ridicat de 15, aproape 20 de ani, care suferea, era el, spitalul, pacient al acestei zone si acestui sistem sanitar romanesc. Am chemat autoritatile locale sa spuna ce au de gand cu acest spital si am spus – Va rog sa-mi prezentati 12 teme fezabile si daca niciuna nu va corespunde pentru aceasta cladire, atunci a 13-a v-o dau eu, luata din opera lui Eugen Ionescu, din domeniul absurdului, inchidem ferestrele cu caramizi, facem intuneric si facem acolo ciupercarie si tot mai bine este decat sa planga in continuare ca un cersetor, la marginea orasului Timisoara”, a declarat IPS Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului a aflat ca cladirea apartine MS: “Oprirea acestui spital, care de cel putin 15-20 de ani, ar fi putut salva vieti omenesti tare imi este teama ca a fost victima unor neintelegeri stiti dumneavoastra de care. Este proiectul culorii cutare, nu ne intereseaza. Medicina are o singura culoare: alba, a pacii, intelegerii, jertfei”.

IPS Ioan Selejan s-a implicat personal in solutionarea problemei Institutului Regional de Oncologie, iar acum este decis sa puna “artileria grea” si pentru realizarea unei maternitati in Timisoara! Si nu este numai atat – vrea realizarea unei unitati sanitare specializate in recuperare, iar un primar din apropierea orasului s-a si oferit sa puna la dispozitie, pentru acest proiect, doua hectare si jumatate de teren!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.