Ciroza hepatica - cauze, simptome, tratament

Ciroza hepatica – cauze, simptome, tratament

2

Orice modificare a ficatului sau o hepatita diagnosticata trebuie sa fie un semnal de alarma pentru populatie, deoarece un tratament neadecvat sau o ignorare a lui poate duce la complicatii severe.

Ciroza hepatica este stadiul final al hepatopatiilor cronice. Nu toate hepatitele cronice ajung in stadiul de ciroza si este nevoie de 15-20 de ani ca de la un ficat normal sa ajungi la ciroza hepatica.

“Este important sa gasim pacientii inainte de a dezvolta ciroza.” a spus dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament

Ciroza hepatica – cauze

Ca si cauze cea mai frecventa cauza este infectia cu virusurile hepatitice B sau C sau B in asociere cu delta. Studiile au aratat ca, la un moment dat, pana la 8-9 la suta din populatia Romaniei a fost infectata cu unul din aceste doua virusuri. Si din aceasta cauza, orice pacient cu analize de ficat modificate poate avea virusuri si este important sa fie gasite in timp util inainte ca pacientul sa ajunga la ciroza hepatica.

Alta cauza de ciroza frecvent intalnita este abuzul de alcool, consumat in cantitati de 60-80 de grame de alcool pur pe zi la barbati si ceva mai putin la femei timp de 10-15 ani.

“Nu cheful odata pe saptamana te duce la ciroza hepatica, ci consumul zilnic de alcool chiar in cantitati moderate. Intr-o sticla de bere sunt 20 de grame de alcool pur pe zi, patru sticle de bere este o doza toxica pentru ficat. Daca bei zilnic 4-5 beri timp de 15 ani, poate ca nu te imbeti, dar cu siguranta vei face o leziune in ficat.”, a spus dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Ciroza hepatica – simptome

Oboseala si astenia pe care de multe ori le ignoram sunt semne ale unei ciroze hepatice. Daca pacientii care au fost diagnosticati cu hepatita prezinta aceste semne, trebuie sa se adrese medicului specialist pentru un consult mai amanuntit.

Hepatita cronica, ciroza hepatica incipienta nu au simptome. Acesti pacienti se simt bine si se gasesc stadiul de ciroza hepatica pornind de la analize de ficat usor modificate.

Simptomul cel mai frecvent este astenia, oboseala, pe care pacientul poate il ignora. Daca pacientul vine la un examen pentru alta afectiune si il vede medicul de familie si ii palpeaza si simte un ficat mare si tare, hepatomegalia ferme este iarasi un semn de alarma.

Ciroza hepatica – diagnostic

Ciroza este si ea de inceput sau avansata. Intr-o ciroza avansata diagnosticul il pui de la usa, este un pacient icteric, galben, cu un abdomen mare prin ascita.

Problema este sa il gasesti cand inca este intr-o ciroza de inceput pentru ca sa rezervi tesutul hepatic restant ca sa nu ajunga la ciroza hepatica decompensata, insuficienta hepatica si deces.

Ciroza hepatica – tratament

Ca tratament depinde de etiologie, daca ai un virus B il tratezi, daca este o hepatita alcoolica intrerupi consumul de alcool, daca este o ciroza hepatica o tratezi.

Ca si masuri generale, un regim ihieno-dietetic, pacientul sa se odihneasca suficient, sa evite efortul fizic mare, sa nu consume alcool indiferent de cauza cirozei hepatice. Daca pacientul are o ciroza decompensata tratamentul este de competenta specialistului si urmarit, ulterior, de medicul de familie.

Singurul tratament eficient de vindecare a cirozei hepatice este transplantul.

O ciroza hepatica odata constituita foarte putin probabil sa mai dea inapoi. Insa si transplantul hepatic se adreseaza unor anumite categorii de pacienti, pentru ca daca ciroza este perfect compensata, nu il vom transplanta. In schimb, daca este un pacient cu ciroza decompensata, acesti pacientii pe care ne gandim sa ii punem pe lista de transplant.

Ca sa nu se ajunga la ciroza hepatica, gastroenterologii recomanda sa se faca analizele pentru virusul hepatitei B sau C in cazul in care ficatul este marit. Daca este vorba de un consumator cronic de alcool trebuie intrerupt consumului de alcool.

autor: Liana Gorun

Share.

2 Comments

  1. Pingback: Hepatita C: Testeaza-te acum! Testeaza-te aici! Campanie de testare gratuita adresata populatiei - voxmedical

  2. Pingback: Tot ce trebuie sa stii despre CA 125 • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.