Focarul de ciuma din Madagascar a ucis 21 de persoane

0

In Madagascar a izbucnit un focar de ciuma si a ucis 21 de persoane si 100 sunt infectate, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Autoritatile din Madagascar au anuntat interzicerea adunarilor publice de amploare, masura menita sa opreasca raspandirea afectiunii.

Cunoscuta multora ca boala din Evul Mediu care a devastat Europa, ciuma — forma sa bubonica — este inca endemica in unele tari, inclusiv Madagascar, stat insular aflat in sud-estul Africii.

”OMS este ingrijorata de faptul ca ciuma se poate raspandi deoarece este deja prezenta in mai multe orase, iar acesta este inceputul sezonului epidemic, care se desfasoara in mod obisnuit din septembrie pana in aprilie”, se arata intr-o declaratie semnata de Charlotte Ndiaye, reprezentanta a OMS in Madagascar.

OMS a adaugat ca actuala epidemie este neobisnuita deoarece, ”spre deosebire de focarele din trecut, afecteaza zone urbane largi, ceea ce creste riscul de transmitere” a bolii.

Conform Ministerului Sanatatii din aceasta tara, sase persoane au murit de ciuma in capitala Antananarivo.

Premierul Olivier Mahafaly a anuntat sambata la televiziune ca ”toate intalnirile si evenimentele” din capitala, precum competitiile sportive, vor fi suspendate temporar in ”incercarea de a stopa raspandirea acestei boli”.

Aproximativ 400 de cazuri de ciuma sunt inregistrate in Madagascar in fiecare an, majoritatea fiind declansate de forma bubonica a bolii, care este transmisa in urma contactului cu tesut sau fluide infectate, precizeaza sursa citata.

Tulpina pneumonica a bolii este fatala

Tulpina pneumonica a bolii, mai rara — care se raspandeste in urma contactului cu o persoana infectata — este fatala daca nu este tratata in decurs de 24 de ore.

Aproape jumatate dintre cazurile identificate pana in prezent sunt de ciuma pneumonica, a anuntat OMS.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.