Ciuperca piciorului - cauze, simptome, tratament

Ciuperca piciorului – cauze, simptome, tratament

2

Ciuperca piciorului se mai numeste si “picior de atlet” deoarece apare des la sportivii care utilizeaza incaltaminte ocluziva in salile de antrenament.

Ciuperca piciorului este o boala comuna si contagioasa, o infectie fungica a pielii care cauzeaza scalarea, exfolierea, si mancarime a zonelor afectate.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament

ciuperca piciorului

La nivel global, ciuperca piciorului afecteaza aproximativ 15% din populatie

Simptomele sunt cauzate de ciuperci, cum ar fi Epidermophyton floccosum sau ciuperci din Trichophyton. Boala este de obicei transmisa in zonele comune, umede, in care oamenii merg desculti, cum ar fi dusuri sau bai, si necesita un mediu cald si umed, (de exemplu, in interiorul unui pantof) la incubat.

Conditia de obicei afecteaza picioarele, dar poate infecta sau extinde si in alte zone ale corpului, cum ar fi zona inghinala si sa se raspandeasca in zonele de piele care sunt tinute calde si umede, cum ar fi cu izolatia, caldura corpului, si sudoarea.

Agentii fungice responsabili pentru infectie poate fi preluati de mersul pe jos descult intr-o zona infectata sau cu ajutorul unui prosop infectat. Infectia poate fi prevenita prin limitarea utilizarii de incaltaminte ocluzive si ramanand in picioarele goale.

Ciuperca piciorului – Cauze

Ciuperca piciorului este cel mai frecvent cauzata de ciuperci precum:  Trichophyton rubrum sau T. mentagrophytes, dar poate fi, de asemenea, cauzate de Epidermophyton floccosum .

Cele mai multe cazuri de ciuperca piciorului, sunt cauzate de T. rubrum sau T. mentagrophytes.

Ciuperca piciorului – Simptome

Ciuperca piciorului poate fi impartita in trei forme diferite:. forma interdigitala, forma keratozica (picior mocasin), si veziculoasa.

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Descuamare si fisuri ale pielii piciorului;
 • Inrosire, aparitia de vezicule cu lichid sau maceratia pielii;
 • Prurit (mancarime) sau senzatia de arsura la nivelul piciorului.

Forma interdigitala:

Cazurile de ciuperca piciorului interdigitala (intre degetele de la picioare), sunt cauzate de Trichophyton rubrum pot fi asimptomatice sau au iriterm pruriginos, descuamare, exfoliere, si macerare (inmuierea si albire a pielii, care a fost tinuta umeda) din spatiile interdigitale, dintre degetele de la picioare.

O varianta complexa  a ciupercii piciorului interdigital este caracterizat prin durere, macerarea pielii, eroziuni si fisuri ale pielii, cruste, si un miros neplacut.

Forma keratozica („picior mocasin”)

Ciuperca piciorului keratozica (picior mocasin), este, de asemenea, cauzata de T. rubrum si de obicei cauzeaza placi asimptomatice, usor eritematoase, pentru a forma pe suprafata plantara a piciorului zone acoperite de solzi hiperkeratotice .

Acest tip de infectie are un caracter cronic. Alte trasaturi ale infectiei:

 • usoara iritatie, pielea devine uscata, prurit, arsura sau scuame;
 • Progreseaza spre ingrosarea pielii de pe calcaie si de pe talpa. Poate cuprinde si unghia piciorului, care in final se poate desprinde de patul unghial;
 • Poate aparea si la nivelul palmelor (de obicei manifestarile cuprind ambele picioare, dar o singura mana).

Forma veziculoasa

Ciuperca piciorului de forma veziculoase este de obicei cauzata de T. mentagrophytes si se caracterizeaza printr-un prezenta unor vezicule pruriginoase si vezicule pe o baza eritematoasa, care apar pe talpa piciorului.

Infectia fungica care cauzeaza ciuperca piciorul se poate raspandi si la alte zone ale corpului si este cunoscut de catre un alt nume dupa raspandire in alta regiune.

Cele mai frecvente complicatii ale ciupercii piciorului sunt onicomicoza si celulita .

Unele persoane pot avea o reactie alergica la ciuperca piciorului in care blisterele sau veziculele pot aparea in zone cum ar fi maini, piept si brate. Tratamentul infectiei de baza de obicei duce la disparitia reactiei alergice.

Ciuperca piciorului – Tratament

Tratamentul ciupercii piciorului depinde de severitate si forma clinica (una din cele trei anterior amintite). Marea majoritate a infectiilor fungice ale piciorului pot fi tratate la domiciliu.

Medicamente 

Tratamentul conventional de obicei, implica aplicarea zilnica a unui medicament de actualitate impreuna cu respectarea unor masuri de igiena.

Mentinerea picioarele uscate si practicarea unei bune igiene este cruciala pentru a preveni reinfectare. Infectiie severe sau prelungite ale pielii poate necesita tratament cu medicamente antifungice pe cale orala.

Antifungicele care nu necesita reteta sunt cele care sunt recomandate de prima intentie. Acestea sunt: terbinafina, miconazol, clotrimazol si tolnaftat.

Aplicarea locala a unei creme antifungice cum ar fi terbinafina o data pe zi timp de o saptamana sau butenafin o data pe zi timp de doua saptamani este eficient in cele mai multe cazuri de ciperca piciorului si este mai eficient decat aplicarea miconazolului sau a clotrimazolului .

O solutie de 1% permanganat de potasiu dizolvat in apa fierbinte este o alternativa la medicamente antifungice.

Pentru cazurile severe sau refractare de ciuperca piciorului, terbinafina este mai eficienta decat griseofulvin . Fluconazole sau itraconazol pot fi, de asemenea, administrate pe cale orala pentru infectii ale ciupercii piciorului in cazurile severe.

La nivel global, infectii cu ciuperca piciorului afecteaza aproximativ 15% din populatie , adica 1 di 5 adulti.

Ciuperca piciorului este cel mai frecvent in randul adolescentilor si la persoanele care poarta pantofi ocluzivi.

Studiile au demonstrat ca barbatii sunt infectati de 2-4 ori mai des decat femeile.

Share.

2 Comments

 1. Numai oamenii care merg incaltati foarte mult fac micoze (ciuperci). Cei care, cel putin vara, prefera sandalele sau slapii, au mai putine sanse de a se imbolnavi. Eu merg descult cea mai mare parte din timpul anului (cam 90 %), oriunde si oricand am “chef” sa ma simt bine, liber si fericit !
  Multumesc.

 2. Buna,sotul meu avea de cativa ani o ciuperca intre degetele de la picioare,pielea alba ,cateodata ajungea
  spre culoarea verde, si nu avea mancarime deloc. Dupa multa documentatie despre aceasta boala a inceput
  sa folosesc cateva produse naturale pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday
  Plantation.
  Asa ca in fiecare zi dimineata si seara folosea o pudra naturala pentru picioare cu arbore de ceai, crema antiseptica si o sticluta de ulei. Seara in general facea baie la picioare cu un sapun organic tot pe baza ulei din arbore ceai. Crema antiseptica o amesteca cu 2-4 picaturi uleiul si se dadea pe picioare. La el a functionat si recomand produsele

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.