CNAS: medicamente mai ieftine cu 20% dupa un recent ordin al Ministerului Sanatatii

0

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine ca decizia Ministerului Sanatatii de a solicita detinatorilor de autorizatii de punere pe piata sa îsi actualizeze, pana la 10 martie 2015, va constitui o sursa de finantare pentru tratamentele inovatoare. Una peste alta, se va ajunge la reduceri de preturi, la unele medicamente, pana la 20%!

”Se pun în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Santatii nr. 75 emis în anul 2009, care prevede ca pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia si Germania”, precizeaza CNAS.

Pentru multe dintre aceste medicamente de uz uman, reactualizarea pretului nu s-a mai realizat în ultimii cinci ani. La unele medicamente, reducerea de pret va ajunge pana la 20%, sustin cei de la CNAS.

Prin reevaluarea preturilor la medicamente se estimeaza ca se va realiza o economie substantiala în anul 2015, fonduri care vor ramane în sistem si vor fi utilizate pentru finantarea terapiilor inovatoare.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un numar mai mare de pacienti cu aceleasi costuri, iar diferenta de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Ma refer aici la tripla terapie, interferon free si nu numai. Chiar daca avem acesti bani, vom încheia contracte cost-volum-eficienta care sa asigure accesul la aceste tratamente unui numar cat mai mare de bolnavi”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

ARPIM: vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, iar pacientul roman nu isi va mai gasi medicamentele necesare

In contrapondere, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente precizeaza ca pretul medicamentelor in Romania este comparat cu pretul altor 12 tari europene care au sisteme si politici de sanatate diferite de situatia din Romania (alta cheltuiala pe cap de locuitor, alt sistem de finantare, de compensare al medicamentelor etc.): ”In contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legala, dar in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare”.

ARPIM crede ca masurile Ministerului Sanatatii legate de medicamente devin nesustenabile pentru producatorii de medicamente inovative din Romania. Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienti, si nu in ultimul rand, de posibila retragerea a operatiunilor de business ale unor producatori de medicamente.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.