Colectiv: bilantul deceselor creste. Se cauta vinovati

0

Controverse in cazul Colectiv: Alianta Medicilor protesteaza impotriva lui Nicolae Banicioiu, Raed Arafat si unor medici – vezi ce sustin insa primii doi. Intre timp, bilantul deceselor a crescut la 48!

Cel care s-a stins din viata este un tanar ranit grav in incendiul din clubul bucurestean Colectiv. Acesta fusese transferat saptamana trecuta la un spital din Birmingham. Nu mai putin de 21 de persoane care, initial, au supravietuit parjolului, nu au rezistat apoi pe patul de spital! Intr-o prima faza, 27 au fost cei care au pierit in clubul Colectiv.

Romania nu are conditii de a trata pacienti cu arsuri grave, sustin cei din Alianta Medicilor pentru modernizarea sistemului medical din Romania: “Nu avem dotari, camere sterile, unitati de arsi. Nu suntem pregatiti cu personal si nu intelegem de ce nu s-a detasat personal de la unitatile spitalicesti din Romania pentru a suplini deficitul din Bucuresti. Iar daca ne cunoastem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipa din strainatate? Dotarile nu se rezuma doar la materiale sanitare, e nevoie de conditii aseptice ridicate pe care, din pacate, nici un spital public din Romania nu le are“.

Alianta Medicilor sustine ca transferurile pacientilor s-au facut doar la insistenta ONG-urilor din Romania care au pus presiune pe Ministerul Sanatatii si pe managementul spitalelor: “Nu a existat niciun fel de intentie din partea guvernantilor de a transfera pacientii sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societatii civile, a cetatenilor romani din diaspora”.

Iar daca pacientii au fost bine tratati, comunica Alianta Medicilor, e meritul personalului care a facut eforturi supraomenesti!

Reprezentantii medicilor protesteaza public impotriva ministrului demisionar al Sanatatii Nicolae Banicioiu, prof. dr. Ioan Lascar, dr. Raed Arafat, prof dr. Mircea Dan Enescu: “din motive necunoscute noua au incercat sa musamalizeze situatia reala”.

Controverse Colectiv: ce sustin doi dintre cei vizati de acuzatii

“Indiferent de evolutiile politice, ii rog pe toti cei din sistemul medical sa ramana la fel de mobilizati ca şi pana acum”, anunta pe Facebook Nicolae Banicioiu, care adauga ca, pana la momentul preluarii mandatului de viitorul ministru al Sanatatii, va asigura in continuare coordonarea la nivel national a tratamentului ranitilor de la Colectiv.

Raed Arafat reda interviul cu unul din membrii echipei de medici din Belgia care a efectuat selectia pacientilor care urmeaza sa plece in Belgia si Olanda: Este interesant sa auziti ce spune comparativ cu toate speculatiile care se fac la acest moment. (…) Gasirea de paturi pentru pacientii arsi in alte tari este extrem de delicata mai ales cand este vorba despre zeci de pacienti. Fiecare tara are o capacitate limitata de paturi pentru arsi, iar solidaritatea tarilor europene s-a vazut inca de la inceput. Daca cand au avut cele doua mari dezastre similare in Belgia si Olanda in 2004 si 2001, ei au transferat pacientii rapid catre spitale din tarile europene vecine, avand distante relativ scurte si autostrazi, noi nu aveam cum sa facem la fel decat prin organizarea de locuri prin discutii cu colegii din mai multe tari si ulterior prin transfer aerian la distante relativ lungi”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.