Colici la copii: cauze, simptome si tratament

Colici la copii: cauze, simptome si tratament

1

Colici la copii sunt definite acele episoade de plans care dureaza mai mult de trei ore pe zi pentru mai mult de trei zile pe saptamana, timp de trei saptamani la un copil sanatos, cu varste cuprinse intre doua saptamani si patru luni.

colici

Cauza de colici la copii este in general necunoscuta

Plansul asociat cu colicile bebelusului poate provoca stres in relatie, esec pentru mamele care alapteaza, depresie postpartum, vizite in exces la medic, si abuz asupra copilului, cum ar fi sindromul copilului scuturat.

Colicii la copii este prezent intre 5 si 25% dintre copii. De multe ori dispare atunci cand bebelusul are trei sau patru luni, dar poate dura pana la un an. Nu exista probleme pe termen lung asociate cu colicii la bebelusi.

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Cauze
 4. Tratament

Simptome colici:

Colicii la copii sunt prin definitie episoadele de plans pentru mai mult de trei ore pe zi, pentru mai mult de trei zile pe saptamana pentru o durata de trei saptamani la un copil sanatos cu varste cuprinse intre doua saptamani si patru luni intre. Prin contrast, copiii in mod normal plang o medie de putin peste doua ore pe zi, pana la sase saptamani. La copiii cu colici, perioadele de plans se intampla cel mai frecvent seara si pentru nici un motiv evident.

Simptomele asociate pot include picioarele trase in sus la stomac, o fata congestionata, mainile inclestate, si o frunte ridata. Strigatul este adesea strident.

Colicii la copii: efectul asupra familiei 

Un copil cu colici poate afecta stabilitatea familiei si poate fi o cauza de anxietate pe termen scurt sau de depresie la mama. Aceasta poate contribui, de asemenea, la epuizare si stres la parinti.

Plansul persistent al copilului a fost asociat cu discordie severa maritala, depresie postpartum, incetarea timpurie a alaptarii, vizite frecvente la medici, fumatul mamei si teste de laborator excesive. Bebelusii cu colici poate fi expusi la abuzuri , in special sindromul copilului scuturat.

Colici la copii: cauze

Cauza colicilor este in general necunoscuta. Mai putin de 5% din copiii care plandog pot avea la baza boli organice , cum ar fi constipatie, boala de reflux gastroesofagian , intoleranta la lactoza , alergie la laptele de vaca, fisuri anale , hematoame subdural, sau migrena infantila.

Colicile nu sunt cauzate de felul in care este ingrijit sau manevrat sugarul. Deci nu este vina parintilor. Colicile pot fi determinate de o durere de stomac sau de temperamentul sugarului. Sugarii cu colici par a fi mai receptivi si mai sensibili decat alti sugari la factorii din mediul inconjurator.

Tratament colici la copii

Nu exista tratamente sigure, dar se pot incerca urmatoarele:

 • folosirea unei suzete
 • leganarea blanda a copilului folosind un scaun – leagan sau in poalele mamei 
 • masajul bland al abdomenului sau spatelui copilului
 • muzica relaxanta (chiar si daca acest lucru are efect numai asupra parintilor)
 • Eliminarea din dieta mamei care alapteaza a produselor alergenice (oua, lactate, nuci, ciocolata) si a cafelei. Daca dupa o saptamana nu se observa nici o ameliorare, mama va reveni la o alimentatie normala.
 • Schimbarea formulei de lapte folosite cu una hipoalergenica sau pe baza de soia, pentru cel putin o saptamana. Acest lucru se va face DOAR la sugarii alimentati artificial si NUMAI dupa ce ati cerut sfatul pediatrului. Daca nu se observa nici o ameliorare se va reveni la alimentatia initiala.
 • Purtati-l mai des in brate pe timpul zilei sau intr-un sling, ham.
 • Medicamentele care contin simeticona ( SAB simplex, Infacol, Espumisan, etc) vindeca colicile este doar un mit. Studiile dar si experienta personala arata ca efectul acestora nu este atat de spectaculos, in ciuda reclamei. Ele merita totusi incercate pentru ca pe unii sugari ii ajuta.

In al doilea secol i.Hr., medicul grec Galen a prescris opiu pentru a calma copii agitati, si in timpul Evului Mediu in Europa, mame si doici au uns sfarcurile lor cu lotiuni de opiu inainte de fiecare alimentare. Alcoolul a fost, de asemenea, de obicei dat la sugari.

In ultimele decenii, medicii au recomandat tratarea bebelusii cu colici cu medicamente sedative (de exemplu fenobarbital, Valium, etanol), analgezice (de exemplu, opiu) sau medicamente anti-spasm (de exemplu, scopolamina, Donnatal, dicyclomine), dar toate acestea nu mai sunt recomandate din cauza potentialelor efecte adverse grave, inclusiv moartea.

Share.

1 Comment

 1. Pingback: Metode de calmare a bebelusului. Iata cele mai cunoscute tehnici! • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.