Colonul iritabil - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Colonul iritabil – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Colonul iritabil este o afectiune foarte frecventa, din 10 pacienti, 4-5 au aceasta afectiune, stresul fiind unul din factorii implicati.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

“Din punctul meu de vedere nu este o afectiune grava, in schimb are simptome care alarmeaza pacientul. Este o boala functionala, e vorba de contractii mai spastice ale contractiei intestinului.” a spus dr. Roxana Sirli, medic primar Clinica de Gastroenterologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Colonul iritabil – cauze

Stresul este unul dintre factorii implicati. Uneori apare in urma unei enterocolite acute si ce se presupune a fi cauza este modificarea florei bacteriene din intestin.

Colonul iritabil – simptome

Simptomele sunt destul de variate. Ce alarmeaza este durerea sub forma de crampa, care se muta in abdomen care este frecventa sub ficat.

Multi pacienti spun ca ii supara fierea, dar nu este colecistul devina, ci este colonul. La unii pacienti se manifesta ca si diaree. Alteori se plang de balonare sau de flatulenta exagerata.

Colonul iritabil – tratament

Sunt importante si modificarile de dieta, o alimentatie sanatoasa cu fibre alimentare, o disciplina alimentara, evitarea stresului, miscarea.

Acest colon iritabil trebuie sa fie un diagnostic de excludere a unor afectiuni grave, cum ar fi cancerul de colon.

“La un pacient peste 50 de ani voi indica niste investigatii, incepand cu analize de sange in care o posibila anemie poate sa imi ridice semne de intrebare pana la colonoscopia care ar trebui efectuata.”

Pe langa dieta sunt indicate medicamente antispastice cu actiune pe intestinul gros care combat aceste contractii spastice. Sunt din clasa mebeverina.

Tratamentul se face ambulatoriu, insa dieta este un factor important in aceasta afectiune si difera in functie de toleranta alimentara a pacientului.

Este o dieta care tine de la pacient la pacient. Sunt anumiti pacienti care nu tolereaza ceapa prajita. Nu neaparat ca nu e devina colonul, ci sunt anumite alimente pe care individul nu le tolereaza.

In colonul iritabil nu neaparat un aliment provoaca acelasi disconfort de fiecare data. Daca pacientul tolereaza bine orice aliment nu trebuie sa fie o dieta stricta, ci una sanatoasa, care sa contina pe cat posibil fibre astfel incat sa asigure un scaun zilnic, bogata in lichide.

Nu este o boala care se complica, pur si simplu este o boala functionala. Pur si simplu nu mai altereaza calitatea vietii pacientului. Daca i s-a explicat faptul ca nu este o boala grava, atunci pacientul se linisteste si poate si intensitatea simptomelor scade. Din fericire nu este o boala grava cu complicatii potential severe, insa este o afectiune care poate sa afecteze calitatea vietii pacientului.

Din pacate acest colon iritabil nu este o boala care sa se vindece. Daca se tine un tratament de doua sapatamani sau o luna pacientul va scapa de aceste simptome pentru totdeauna. Este o boala recurenta in conditii de stres.

Potrivit specialistilor, cazurile tipice de pacienti sunt aceia care pleaca in concediu si nu il mai supara nimic, si, atunci cand revine intr-un mediu stresant incepe sa aiba simptomatologie de acest gen.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.