Complicatii asociate cazurilor de diabet zaharat

Complicatii asociate cazurilor de diabet zaharat

0

La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde, o persoana isi pierde un picior din cauza complicatiilor asociate diabetului zaharat! Peste 170 de medici implicati in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat au luat parte la un simpozion unde s-a evidentiat ca educatia acestor pacienti sta la baza preventiei neuropatiei diabetice, a ulceratiilor si amputatiilor.

O persoana cu diabet zaharat care a suferit o amputatie la nivelul unui picior prezinta un risc de 50% de a dezvolta in urmatorii doi ani o leziune si la nivelul celui de-al doilea picior. In aceste conditii, specialistii recomanda tuturor persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat sa isi examineze regulat membrele inferioare, deoarece in acest fel factorii de risc predictivi ai ulceratiilor si amputatiilor vor putea fi identificati din timp. La fel de importante sunt si educarea si informarea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat pentru un control eficient al valorilor glicemice, precum si tratamentul cat mai rapid al eventualelor leziuni produse la nivelul membrelor inferioare.

Acestea au fost doar cateva dintre subiectele aduse in discutie de profesionistii reuniti la Chisinau in cadrul simpozionului ”Complicatiile microvasculare — o provocare in diabetul zaharat”. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica — Neurodiab. Manifestarea stiintifica a facilitat dialogul profesional intre medicii romani si cei din Republica Moldova, implicati in managementul complicatiilor diabetului zaharat, cu precadere neuropatia diabetica.

Discutiile au vizat si celelalte complicatii microvasculare ale diabetului – retinopatia, nefropatia diabetica, bolile cardiovasculare

Discutiile au vizat si celelalte complicatii microvasculare ale diabetului, cum ar fi: retinopatia, considerata principala cauza de orbire la adulti; nefropatia diabetica — vazuta ca cea mai importanta cauza a insuficientei renale, precum si bolile cardiovasculare — raspunzatoare de decesele a 8 din 10 persoane cu diabet zaharat.

”Neuropatia diabetica este principalul factor de risc pentru ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor organizatiilor mondiale din domeniu, fiecare al saselea pacient cu diabet va avea o ulceratie a picioarelor pe parcursul vietii. Din fericire, aceleasi statistici ne arata ca mai mult din 85% din aceste ulceratii si amputatii pot fi prevenite prin implementarea unor strategii adecvate de ingrijire, precum si prin informarea si educarea corecta a pacientilor. in primul rand, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat sa invete sa-si tina sub control glicemia, apoi sa urmeze intocmai sfaturile si recomandarile medicilor curanti”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica — Neurodiab.

Lucrarile stiintifice din cadrul evenimentului au fost sustinute de…
– prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice;
– prof. dr. Mariana Graur, presedinte Societatea de Nutritie din Romania;
– conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedinte Societatea de Neuropatie Diabetica;
– prof. dr. Zinaida Anestiadi, presedintele Societatii Endocrinologilor din Republica Moldova;
– conf. dr. Lorina Vudu, vicepresedinte al Societatii Endocrinologilor din Republica Moldova;
– sef de lucrari dr. Eduard Catrina, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” din Bucuresti;
– dr. Gabriela Creteanu, seful Centrului de Diabet Suceava si dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generala.

Simpozionul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica — Neurodiab, in parteneriat cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie ”Nicolae Testemitanu” din Chisinau si Ministerul Sanatatii din Republica Moldova.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.