Conferinta Nationala de Boli Infectioase 2017 – Porti Deschise spre viitor (VIDEO)

0

Conferinta Nationala de Boli Infectioase “Porti deschise spre viitor, de la Timisoara a fost organizata de Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA, Academia Europeana HIV/SIDA si de Boli Infectioase, Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” Bucuresti, Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara si de Asociatia Doctor Victor Babes Timisoara.

Peste 200 de participanti au fost prezenti la Conferinta Nationala de Boli Infectioase de la Timisoara in perioada 7-9 iunie 2017. Conferinta Nationala de Boli Infectioase este o conferinta devenita traditionala si diversitatea de comunicari stiintifice reprezinta oglinda clara a dezvoltarii acestei specialitati.

Conferinta Natioanala de Boli Infectioase

“Dinamica agentilor infectiosi este mondiala, medicina mileniului trei ne surprinde permanent cu aspecte noi si medicatia antiinfectioasa moderna aduce molecule care revolutioneza abordarea terapeutica. Ne dorim sa schimbam pareri, sa impartasim experiente, sa abordam impreuna aceste provocari medicale si sa punem bazele unor noi proiecte de colaborari stiintifice”., a spus doctor Voichița Lăzureanu, presedintele conferintei.

In cadrul conferintei s-au discutat subiecte referitoare la aparitia unor boli si infectii noi, pentru care, inca nu exista tratamente, sau acolo unde exista, se confrunta cu refuzul pacientilor sau a parintilor care refuza vaccinarea.

Conferinta Natioanala de Boli Infectioase

,,Vin cu mare placere la aceasta manifestare, devenita traditionala, aici, la Timisoara, si care exprima evolutia extraordinara a acestei specialitati, atat din punt de vedere stiintific, cat si din cel al provocarilor. Bolile infectioase care pareau rezolvate, odata cu descoperirea penicilinei, au avut o evolutie total neasteptata, devenind una din principalele probleme de sanatate publica. Un mesaj important pentru cei ce privesc si nu sunt de profesie medicala, este aceasta informatie care arata ca infectia exista, convietuirea cu microbii face parte din viata noastra. Dar in conditiile specifice unor boli care duc la afectarea imunitatii, acesti microbi devin periculosi si provoaca suferinta, ei in situatii normale nefiind agresivi. Lumea trebuie sa inteleaga, cand multi se pronunta pe subiecte pe care nu le cunosc. Unii oameni considera ca daca citesc pe internet sau chiar lucrari serioase pot sa se numesca experti” spune prof.dr. Dorel Sandesc, prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.

Deasemenea, specialistii in boli infectioase au dezbatut problema abuzului de antibiotice si cresterea incidentei germenilor rezistenti.

Conferinta Natioanala de Boli Infectioase

Noutatile in domeniul bolilor infectioase

„Noutatile in domeniul bolilor infectioase sunt foarte multe. Acum vorbim de antibiotice cu administrare odata pe saptamana sau terapii cu o doza de antibiotice care sa acopere tratamentul pe 10 –14 zile. Daca vorbim de antivirale, in momentul de fata se scrie la nivel de mapamond medicatie antivirala. Se cunoaste fantasticul beneficiu al terapiei antivirale impotriva infectiei cu virusul hepatitic C, unde pe pacientii din Romania tratati anul trecut, (sunt peste 5700) proportia de vindecare a fost de peste 99,32 la suta. Deci, astfel de succese se inregistreaza la nivelul bolilor infectioase. Iar acum lucram foarte intens la terapia impotriva virusului hepatitic B. Si se lucreaza atat de intens, incat s-a ajuns sa se foloseasca nanoparticule incarcate cu componente de ARN care sa blocheze efectiv replicarea virusului intracelular. Acesta este nivelul medicinei in Romania la momentul de fata.”spune prof.dr. Adrian Streinu Cercel, invitatul de Onoare al Congresului.

Conferinta Natioanala de Boli Infectioase

In afara celor trei zile pline de prezentari de lucrari din specialitati foarte diverse, la eveniment se va mai desfasura o sesiune de postere live, sustinute de autori ca prezentari de slideuri cu explicatiile de rigoare. De asemenea, companiile farmaceutice au standuri ce pot fi vizitate la fata locului cu numeroase explicatii detaliate.

Managementul evenimentului a fost asigurat de MediaZet.

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.