Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie"

Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie”

1

Capitala va gazdui Conferinta Nationala Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” – 3 provocari care necesita o abordare interdisciplinara. La nivel global, depresia e una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza sanatatea.

De ce Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie”? Romanii, printre cei mai depresivi din Europa

Cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala la romani sunt: anxietatea, depresia si tulburarile psiho-somatice. Frecventa tulburarilor anxioase este de 25-28% in Romania. Prevalenta depresiei in Romania este de 12-20%, Romania aflandu-se pe locul III in Europa din punct de vedere al numarului de persoane depresive, raportat la populatia generala. Depresia are impact asupra functionalitatii pacientului, scaderea productivitatii si a capacitatii de lucru, izolare si chiar pierderea dorintei de a trai. Desi sunt frecvent intalnite, tulburarile de sanatate mintala sunt dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Dincolo de ajutorul familiei si a celor apropiati, medicul de familie are un rol foarte important in depistarea precoce si trimiterea pacientului la medicul psihiatru si la psiholog.

Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” – cateva date utile

Conferinta Nationala Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” se va desfasura in 8-9 mai 2015, la Hotel Ramada Parc – Sala Terra.

Lectorii editiei 2015 sunt Prof. Dr. Mirela Manea, Prof. Dr. Luiza Spiru, Conf. Dr. Maria Ladea, Dr. Claudia Dima, Dr. Mihai Bran, Dr. Valeria Herdea, Dr. Ileana Branza, Dr. Elena Branaru, As. Valentina Neacsu, Dr. Psih. Mara Adriana Priceputu, Dr. Vlad Stroescu, Psih. Raluca Nica, Dr. Ioana Stoleriu, Dr. Iolanda Dumitrescu, Psih. Dan Ioanitescu, Sef Lucr. Univ. Dr. Mihail Cristian Pirlog.

Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” isi propune facilitarea dezbaterilor intre specialistii implicati in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea pacientilor cu tulburari de sanatate mintala, crescand astfel nivelul de informare si constientizare in randul comunitatii medicale, dar si furnizarea informatiilor legate de diagnosticul precoce al tulburarilor de sanatate mintala la nivelul cabinetului medicului de familie.

Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” presupune o serie de dezbateri si prezentari in plen dedicate cadrelor medicale (vineri 8 mai, orele 14-20 si sambata 9 mai, orele 09-14) sustinute de lectori de elita din mai multe specialitati medicale implicate in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea pacientilor cu tulburari mintale.

Printre temele care vor fi abordate: Cabinetul medicului de familie – primul popas in depistarea tulburarilor de sanatate mintala; Programe de screening pentru tulburari psihice; Sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor din Romania; Aderenta la tratament-aspectul cheie in tratamentul tulburarilor de sanatate mintala; Solutii clinice si economice pentru sistemul de sanatate mintala din Romania; Suicidul – problema de sanatate publica; Noutati in terapie; Antidepresivele si interactiunile medicamentoase; Particularitatile depresiei la copii/adulti/varstnici; Diagnosticul diferential al tulburarilor de sanatate mintala; Tulburarile de sanatate mintala si bolile somatice; Simptomele de discontinuare in tratamentul antidepresiv; Amputarea afectiva si depresia; Depresia: perspectiva psihoneuroendocrinologiei; Depresie si comorbiditati; Comunicarea cu pacientul depresiv; Programe educationale pentru depresie; Programul National de Sanatate Mintala; Prezentari cazuri clinice.

La aceste prelegeri in plen sunt asteptati peste 250 de participanti, respectiv:
– medici specializati in medicina de familie, psihiatrie, neuropsihiatrie si psihiatrie pediatrica in principal, dar si din alte specialitati – expertiza medicala a capacitatii de munca, reabilitare medicala, geriatrie si gerontologie, neurologie, boli metabolice, endocrinologie, medicina interna, boli infectioase etc), deoarece afectiunile psihice afecteaza foarte des pacientul si din punct de vedere somatic, fiind frecvent asociat bolilor cronice, iar medicii specialisti care ii trateaza pe acesti pacienti trebuie sa cunoasca implicatiile si complicatiile tulburarilor de sanatate mintala si sa colaboreze cu medicul psihiatru;
– psihologi, psihoterapeuti;
– farmacisti;
– asistenti medicali/de farmacie;
– studenti – numar limitat la 20.

Taxele de participare pentru medici si farmacisti sunt cuprinse intre 70 lei si 160 lei, pentru psihologi/psihoterapeuti intre 150-190 lei, iar pentru asistenti intre 70 si 110 lei. Programul manifestarii – Conferinta Nationala ”Stres, Anxietate, Depresie” poate fi consultat aici.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Jurnalistan.eu » Cum poti deveni asistent maternal profesionist?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.