Congresul National de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica, la a 3-a editie (VIDEO)

0

Cel de-al 3-lea Congres National de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica a avut loc, in perioada 12 – 14 mai, la Timisoara.  Evenimentul a fost organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica (ENDOPED) si s-a bucurat de participarea unor lectori din tara si strainatate, care au prezentat cele mai noi metode de diagnostic si tratament in patologia endocrinologica.

Prima zi a congresului a fost alocata problemelor de endocrinologie ale copilului, cea de-a doua zi, problemelor de diabetologie pediatrica, iar ultima zi, problemelor de patologie nutritionala.

“Provocarile sunt foarte multe: in primul rand ca noi suntem in urma inca in ceea ce priveste aceasta specialitate de endocrinologie si diabet pediatric. Adica in urma cu 3 ani jumate, au aparut publicate in Monitorul Oficial 10 subspecialitati in domeniul pediatriei, adica avem si noi pediatrie, gastroenterologie pediatrica, cardiologie, nefrologie pediatrica. Una din cele este si aceasta specialitate de endocrinologie si diabet pediatric. In felul acesta, Comisia de Pediatrie a ministerului a dorit sa se alinieze la Comunitatea Europeana. Din pacate, suntem in faza in care batem pasul pe loc, pentru ca nu am reusit sa modificam structura rezidentiatului, adica sa apara aceasta specialitate, motiv pentru care cei care suntem pediatri si ne ocupam de copilul cu diabet, si cu patologie endocrinologica si avem aceste atestate suplimentare ca a doua specialitate, am incercat sa fondam aceasta societate, ENDOPED, care reprezinta acronimul Societatii Romane de Nutritive si Endocrinologie Pediatrica. Ce pot sa va spun este ca Societatea Romana de Endocrinologie Pediatrica este infiintata in anul 1968, iar Societatea Mondiala de Diabetologie Pediatrica in anul 1974. Deci de 2 ani de zile noi am incercat, cu un grup de pediatri din Timisoara, Cluj, Targu Mures, Constanta, am fondat aceasta societate si incercam sa ne ridicam nivelul profesional al  nostru, pe de o parte, si pe de alta parte al pediatrilor care vin in contact cu acesti pacienti, sa ajunga sa recunoasca la timp, sa recunoasca patologia, sa poata sa stabileasca un diagnostic. O data diagnosticul stabilit,  este in folosul pacientului. Si aici intra in discutie participantii care vin la acest congres pentru ca sunt inscrisi in acest congres nu numai pediatri cu aceasta supraspecializare, ci si neonatologi, medici de familie, pediatri fara acesta competenta, dar  si endocrinologi de adulti care trateaza copii cu patologie endocrina sau pacienti cu diabet zaharat, chiar si debitologi si nu in ultimul rand medici rezidenti din aceste specialitati. Deci, practice, este un cumul de mai multe specialitati care vin in contact cu copii, cu astfel de patologii si am incercat in felul acesta sa venim in sprijinul acestor pacienti, sa stabilim un diagnostic corect si la timp care sa fie in folosul pacientului.”, a spus Conf. univ. Dr. Iulian Velea, Preşedinte ENDOPED.

Share.

Leave A Reply