Congresul National de Flebologie de la Timisoara, la a XIV-a editie (VIDEO)

0

Congresul National de Flebologie, desfasurat la Timisoara, ajuns la a XIV-a editie, s-a desfasurat in prezenta a numerosi invitati din tara si din strainatate.

“Principalele teme au fost legate de patologia venoasa, am pornit de la temele clasice, binecunoscute pana la temele de avangarda ale secolului XXI, cele mai noi terapii, ablatia venelor prin radiofrecventa, prin laser endovenos, tot felul de tehnici combinate.  De asemenea, am prezentat in premiera nationala, un studiu asupra medicamentelor anticoagulante, noi medicamnete anticoagulante, un studiu care a fost prezentat de cel care l-a condus si l-a coordonat, profesorul Andreozzi, din Padova.”, a spus Prof. Univ. Dr. Sorin Olariu  presedintele Societatii Romane de Flebologie.

“Importanta acestui studiu este ca reprezinta o nou optiune de evitare a recurentei a tromboemboliei. Nu e singura optiune, ci una dintre optiunile pentru medici si acest lucru este important, deoarece, cu ajutorul acestui studiu am identificat o subclasa de pacienti pentru care putem sa alegem daca sa continuam sau nu tratamentul cu anticoagulante orale, iar cu acest studiu am demonstrat ca este posibil sa evitam recurenta tromboembiliei, fara riscul hemoragiei, indeosebi in cazul pacientilor cu varste inaintate, de peste 75 de ani.”, a spus Prof. Univ. Dr. Giuseppe Anrdreozzi  – Societatea Italiana de Flebologie.

“E un congres organizat de Societatea Romana de Flebologie, a carui presedinte executiv sunt, in care in prima zi am asociat intalnirea Balkan Venos Forum, unde ne intalnim experti din tarile balcanice. Din anul 2009, profesorul Mehmed Kurtoglu din Istanbul este presedintele acestei societati, si am organizat aceasta intalnire in ideea de a schimba idei, in domeniul bolilor venoase. Cele mai noi achizitii in domeniul diagnosticului si al tratamentului ale afectiunilor venoase ale membrelor inferioare, au fost prezentate in primele doua zile, atat de profesorul de profesorul Mehmed Kurtoglu, de profesorul Atanasios Gianucas, care este si secretarul general al Europena Venus Forum, de profesorul Adreozzi, profesor Alina Fratila, din Germania, profesorul Thomas Noppeney, din Germania. Aceste intalniri sunt foarte importante pentru ca nu exista o specialitate de Flebologie in tara noastra, afectiunile venoase ale membrelor inferioare le trateaza conform curiculei, fie dermatologii, la nivel de scleroterapie, de ulcere venoase care sunt complicatii, fie chirurgii de ghirurgie generala care practica operatiile clasice, fie chirurgii vasculari care opereaza si ei clasic sau metode modern endovenoase pe care le practica si chirurgii de chirurgie generala, uneori si dermatologii si chirurgii vasculari. Imagistii sunt si ei implicate in flebologie, in domeniul diagnosticului pentru ca se efectueaza Doppler, deci o explorare imagistica, pe care o efectueaza si imagistii si deasemenea si medicii practicieni.”, a spus Dr. Daniela Radu – presedinte executiv Societatea Romana de Flebologie.

“Ma bucur sa fiu invitata de cate ori Societatea de Flebologie Romana are Congresul  National, si de data asta m-au invitat sa vorbesc despre metoda chirurgicala de radiofrecventa pentru tratamentul bolii varicoase. Pacientii care la ora actuala au o boala varicoasa, nu prea avansata, pot fi operati intr-un mod noninvaziv, mai putin invaziv, este totusi o operatie, cu metoda de radiofrecventa. Daca pacientul vine prea tarziu la operatie si boala varicoasa este foarte avansata si vena este foarte torcata si are multe anevrisme si nu se poate intra in vena cu sonda de radiofrecventa, atunci totusi trebuie facuta operatia clasica, de cresoptepie si crisping. Dar daca pacentul vine din timp si vrea sa faca o operatie preventiva, atunci poate sa fie operat intr-un mod putin invaziv, in sensul ca nu mai are nevoie de o incizie in regiunea inghinala, ci se face o mica incizie la picior si se introduce sonda, dupa care incalzeste asa de tare endotelul, pe dinauntru incat vena se coaguleaza si se obtureaza.“, a spus prof. Dr. Alina Fratila – chirurg dermatolog.

“Am vorbit despre progresele care s-au facut in tratamentul varicelor, in ultimii 20 de ani. Au aparut, in acest rastimp, numeroase tratament moderne, cum ar fi ablatia termica, ablatia mecanico-chimica, ablatia cu aburi si acum, ca noutate, ablatia cu lipici biologic. In ceea ce le priveste pe cele din urma, nu stim cu exactitate care este eficienta lor, despre procedurile procedurile termice endovenoase, ca si radiofrecventa si terapia cu laser, putem sa spunem deja foarte multe lucruri, cred ca sunt la acelasi nivel de eficacitate ca si metodele clasice. Viitorul, in domeniu, il vor constitui procedurile endovenoase termice, pentru ca provoaca consecinte minime, din punctul de vedere al pacientului, decat operatiile de varice clasice, care provoaca sangerari si chiar dureri.”, a spus Dr. Med. Thomas Noppeney – Societatea Germană de Flebologie.

Principalul scop al celei de-a XIV-a editii a Congresului National de Flebologie de la Timisoara a fost ca medicii sa faca schimb de informatii si de experienta, pentru a dobandi cunostinte suplimentare, in asa fel incat sa ofere pacientilor cele mai potrivite tratamente.

Share.

Leave A Reply