Conjunctivitele frecvente, cauzate de probleme cu imunitatea (VIDEO)

0

Totul despre conjuctivită! Cine o cauzează, ce forme îmbracă, ce trebuie să vizeze tratamentul? Iată răspunsul la câteva întrebări pe care ni le-am pus, uneori, fiecare dintre noi. ”Cei care fac mai des conjunctivite ar trebui să se caute din punct de vedere imunitar”, ne informează dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog. 

“Conjuctivita este o afecțiune inflamatorie a conjuctivei, membrană care acoperă de jur împrejurul corneei întregul glob ocular, are o suprafață importantă și faptul că vine în contact cu mediul înconjurător o expune la o serie de agresiuni atât fizice, chimice, bacteriologice, virale. Deci am putea să ne gândim că mai degrabă de ce nu facem conjuctivită decât de ce facem conjuctivită având în vedere acest contact destul de important”, explică dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog Spitalul de oftalmologie Opticlass.

CONJUNCTIVITELE_01

Inflamația conjunctivală este cauzată în general, așa cum aminteam mai înainte, de agenți microbieni, germeni care se află în aer, în apă, în picăturile Flügge ale celor din anturajul nostru sau din germenii saprofiți care se află pe pleoape, pe gene, respectiv germeni ca stafilococul, streptococul, haemophilus influenzae, bacilul difteric, Moraxella sau chlamydia trachomatis incriminată foarte mult în patologia infecțioasă microbiană. Altă categorie de agenți foarte agresivi sunt cei virali, activi mai ales în anotimpul rece, mai ales din familia adenovirusuri, cu foarte multe tulpini și care nu ne dau o imunitate încrucișată. Fiecare serotip ne dă o formă de conjunctivită fără să ne asigure protecția pentru serotipurile celelalte, aceștia fiind cei mai importanți agenți virali, foarte agresivi. De asemenea, herpes viridae sau virusul varicelo-zosterian  incriminate în conjunctivitele virale.

De asemenea, o categorie foarte importantă de conjunctivite sunt cele alergice. Ce înseamnă o conjunctivită alergică? Este o reacție neadecvată, să spunem așa, a mijloacelor de apărare ale conjunctivei față de o serie de agenți numiți alergeni cum sunt polenurile, praful de casă, praf cu resturi proteice, cosmeticale, medicamente, deci substanțe care pot să declanșeze această reacție alergică care poate îmbrăca forme diverse, de la foarme ușoare până la forme foarte grave.

conjunctivita

De asemenea, sunt conjunctivite prin iritație fizico-chimică, radiația ultravioletă sau alte radiații, factori fizici, acizi, baze, fumul de țigară, clorul din apa bazinului, factori care duc la iritația conjunctivală.

Conjunctivitele pot îmbrăca forme ușoare, de la o ușoară congestie, o ușoară lăcrimare, un ușor prurit, până la forme severe de manifestare, cu secreție abundentă, seropurulentă, care lipește ochiul dimineața, cu apariția unor pseudo-membrane, membrane, care duc la cicatrici foarte serioade mai târziu, numite simblefaroane, anchiloblefaroane, care modifică pur și simplu structura conjunctivală, circulația lacrimală și cu atâtea și atâtea alte consecințe. Nu mai vorbim de complicația relativ frecventă a conjunctivitelor – cheratita – care duce la scăderea acuității vizuale, mai ales în conjunctivite de origine virală acest lucru este frecvent. Cheratoconjunctivita epidemică, sau cheratoconjunctivita adenovirală se asociază frecvent cu reacția cheratitică, scade vederea uneori pentru perioade substanțiale, până la șase luni de zile, am avut caz în care omul nu și-a reluat vederea din cauza determinării cheratice a acestui virus.

Sigur, faptul că acest mediu deschis este la vedere are și avantajul de a fi observat imediat. Din păcate, marea majoritate a populației expuse este cea activă, care nu dă mare importanță la semnele ușoare ale debutului conjunctivitei – două-trei zile de mâncărimi, de usturimi nu contează prea mult pentru fiecare, ceea ce pare firesc – însă, având în vedere consecințele la care se expun uneori, merită toată atenția. De aceea, o sugestie așa practică ar fi , pentru fiecare, dacă în două-trei zile o simtomatologie ușoară oculară  nu trece, ar fi momentul să meargă la un oftalmolog.

Sigur, am vorbit acum de această reacție  conjunctivală ca o reacție de sine stătătoare, ea însă apare în contextul unor afecțiuni generale, de multe ori. De exemplu, reacția conjunctivală – conjunctivita propriu-zis, din spondilita anchilopoetică, din lupusul eritematos diseminat. De asemenea, poate apare în contextul unei afecțiuni relativ frecvente, cu simptomatologie redusă, cum este glaucomul. Această asociere a conjunctivitei cu glaucomul este sursa unor complicații majore, pentru că marea majoritate a tratamentelor implică prezența corticoidului, iar corticoidul duce la creșterea tensiunii intraoculare, iar tratamentul empiric, tratamentul nesupravegheat, cu corticoid la un glaucomatos îl poate duce, în decursul unei nopți, la pierderea a 80-90 la sută din vedere, pentru că duce uneori la o creștere extraordinar de mare a tensiunii intraoculare. Sigur că cazurile sunt rare de maniera asta, însă le întâlnim, să zicem, trimestrial, ceea ce este foarte, foarte important și de reținut.

conjunctivita

De exemplu, există o conjunctivită a populațiilor de copii din comunități, din grădinițe, din creșe, așa-numita conjunctivită cu bacil weeks, o conjunctivită aproape obișnuită, pentru care există un medicament aproape dedicat, care se adresează acestei populații expusă la această categorie de germen, haemophilus influenza. Apar destul de rapid, sunt relativ ușor de recunoscut conjunctivitele acestea la copil pentru că, de obicei, se asociază cu o secreție destul de abundentă, fără să fie o regulă, evident, însă răspunsul terapeutic este foarte bun”, spune dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog.

“Tratamentul frecvent al conjunctivitelor se face în asociere cu corticoid, de aceea este bine ca fiecare, când își cumpără un medicament, să aibă în vedere acest aspect: domnule, conține corticoid sau nu? Să avertizez chiar farmacistul sau cel cu care mă sfătui, dacă n-am fost la un consult, și să exprim în mod foarte clar că sunt glaucomatos sau amalte afecțiuni oculare.

Cel mai important mijloc de apărare al ochiului este secreția lacrimală. Secreția lacrimală înseamnă un anumit volum și o anumită calitate, de aceea persoanele cu flux lacrimal redus – cum se întâmplă în cheratoconjunctivita sicca  – nu există niciodată o formă pură de boală, completă, întotdeauna există în grade variabile, avem de-a face cu o scădere mai mare sau mai mică a secreției lacrimale, însă reducerea acestei secreții lacrimale înseamnă o diluție redusă a concentrației microbiene să zicem, prezentă la poarta de intrare și, de asemenea, mijloace de apărare specifice, care sunt în secreția lacrimală, care ne asigură o apărare redutabilă pentru o suprafață atât de expusă. Pentru că, de asemenea, și trebuie spus acest lucru, cei care fac mai des conjunctivite ar trebui să se caute din punct de vedere imunitar. Posibil să aibă o afecțiune concomitentă, care duce la scăderea imunității – poate să aibă vreun diabet, poate să aibă, doamne ferește, vreo afecțiune din aceasta mai severă, care să ducă la modificarea reacției imunologice – și din acest motiv să facă mai frecvent conjunctivita.

Tratamentul trebuie să vizeze câteva lucruri: tratamentul propriu-zis al bolii, care se face cu asociere cu colire, colire sau soluție în suspensie, sau vaseline, pentru a prelungi efectul, durata de acțiune a substanței active. Aceste medicamente sunt, de multe ori, ca antibiotice simple, în amestec – ca să aibă un spectru mai larg de acțiune și să împiedice apariția rezistenței rapide la acel antibiotic – sau în asociere cu antiinflamatorii, de obicei, steroidiene. Aceste antiinflamatorii steroidiene sunt excelente, foarte active, însă au două hibe foarte mari: împiedică reepitelizarea țesuturilor, pe de o parte; pe de altă parte, scad imunitatea locală și cresc tensiunea intraoculară. Or, foarte multe dintre glaucoame sunt ascunse, nu sunt cunoscute. Mulți din pacienți nu știu că au glaucom, sau au glaucom, e compensat, iar în momentul în care și-au pus colirul a devenit un glaucom necompensat.

Deci administrarea acestor medicamente la oameni necontrolați este o adevărată aventură. Nu ar trebui să se întâmple acest lucru, numai că medicația a devenit foarte accesibilă, în combinații diverse, și uneori aspectul comercial domină problematica, mai ales că marea majoritate a oamenilor sunt oameni activi și care nu preau au ei timp chiar pentru o roșeață să meargă ei, să piardă nu știu câte ore la vreun control. De aceea, personal, aș fi foarte, foarte circumspect la administrarea acestor medicamente. Nici nu o facem nici noi ca specialiști, deși recunoaștem relativ ușor speța, fără o măsurătoare riguroasă, fără o anamneză riguroasă, nu se administrează tratamentul cu corticoid.  Chiar dacă e vorba de unul la o mie de cazuri, se întâmplă o mică dramă”, mai spune dr. Augustin Ivănescu, medic primar oftalmolog Spitalul de oftalmologie Opticlass.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.