Consumul de alcool, chiar si moderat, afecteaza creierul

Consumul de alcool, chiar si moderat, afecteaza creierul

4

Consumul de alcool, chiar si in cantitati moderate, a fost asociat cu schimbari produse asupra structurii creierului si cu o crestere a riscului de degradare a functiilor acestuia. Studiul care a ajuns la acesta concluzie s-a desfasurat timp de 30 de ani in Marea Britanie.

Persoanele care consumau cele mai mari cantitati de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampica

Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de varsta a doua a descoperit ca persoanele care consumau cele mai mari cantitati de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampica — o forma de deteriorare a creierului care afecteaza memoria si orientarea in spatiu.

Persoanele care obisnuiau sa bea, in medie, peste 30 de unitati pe saptamana prezentau cel mai mare risc, insa si cei care erau consumatori medii — intre 14 si 21 de unitati pe saptamana — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampica in comparatie cu subiectii abstinenti, au notat oamenii de stiinta.

Limita maxima de consum ar trebui sa fie de 14 unitati de alcool pe saptamana

Cercetatorii de la Universitatea Oxford si University College London au declarat ca aceste rezultate sustin reducerea limitei maxime de consum la 14 unitati de alcool pe saptamana, atat pentru barbati cat si pentru femei, prevazuta in ghidul guvernamental de recomandari medicale din Marea Britanie, insa pun la indoiala limitele recomandate in Statele Unite. Ghidul guvernamental din Statele Unite sugereaza ca pana la 24,5 unitati de alcool pe saptamana reprezinta o limita sigura pentru barbati, insa recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbarile produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unitati pe saptamana.

O unitate este definita prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere contine circa doua unitati de alcool, iar o sticla cu vin are in jur de noua unitati de alcool.

Studiul a analizat date masurate in mod repetat in decursul a 30 de ani, intre 1985 si 2015, privind consumul saptamanal de alcool si performantele cognitive in cazul a 550 de barbati si femei, avand o stare buna de sanatate si o varsta medie de 43 de ani la inceputul cercetarii.

La finalul analizei a fost efectuata o examinare RMN a creierului fiecarui participant, iar dupa ajustarea unor factori precum sexul, educatia, categoria sociala, activitatea fizica si sociala, fumatul, riscul de accident vascular cerebral si istoricul medical, oamenii de stiinta au descoperit ca un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o crestere a riscului de declin cognitiv.

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a “integritatii materiei albe”, un factor descris de cercetatori drept critic in ceea ce priveste functia cerebrala.

Oamenii de stiinta au notat ca in urma unui astfel de studiu observational nu poate fi trasa o concluzie clara privind cauza si efectul, insa descoperirea poate avea importante implicatii in ceea ce priveste sanatatea publica in cazul unei mari parti a populatiei, noteaza sursa citata.

Share.

4 Comments

  1. Pingback: Dieta indiana prin care se elimina toxinele si se slabeste 8 kg intr-o saptamana • VoxMedical | Viata si sanatate

  2. Pingback: Infertilitatea – Mituri despre infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

  3. Pingback: Ce este dementa? Care este diferenta dintre Alzheimer si dementa? • VoxMedical | Viata si sanatate

  4. Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.