Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat

Consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat

0

cafeaConsumul de cafea reduce riscul de carcinom hepatocelular (HCC), cel mai frecvent tip de cancer la ficat, cu aproximativ 40%, arată cea mai recentă analiză  publicată în Clinical Gastroenterology and Hepatology. Mai mult, unele date indică faptul că trei ceşti de cafea pe zi reduc riscul de cancer la ficat cu mai mult de 50%.

“Cercetările noastre confirma crean că cafea este bun pentru sănătatea ta, și în special ficatul,” a declarat Carlo La Vecchia, MD, autorul studiului, de la Departamentul de Epidemiologie, Istituto di Ricerche Farmacologiche “Mario Negri” și Departamentul de Ştiinţe clinice și comunitate de sănătate, Università degli Studi di Milano, Italia. “Efectul favorabil al cafelei asupra cancerului de ficat ar putea fi mediate de prevenire dovedit cafelei de diabet, un factor de risc cunoscut pentru boala, sau pentru efectele sale benefice asupra ciroză și enzimele hepatice.”

Cercetătorii au efectuat o analiză a articolelor publicate de la 1996 până în septembrie 2012, studiind în cele din urmă 16 de studii de înaltă calitate și un total de 3153 de cazuri.

“Rămâne neclar dacă consumul de cafea are un rol suplimentar în prevenirea cancerului de ficat”, a adăugat dr. La Vecchia. “Dar, în orice caz, un astfel de rol ar fi limitat în comparație cu ceea ce este realizabil prin măsurile actuale.”


Cancerul de ficat este în mare parte evitat prin vaccinarea împotriva virusului hepatitei B, controlul hepatitei prin transmiterea virusului hepatitei C și reducerea consumului de alcool. Aceste trei măsuri pot, în principiu, să evite mai mult de 90% cancerul la ficat la nivel mondial.

Cancerul hepatic este al şaselea cel mai frecvent din lume, şi a treia cauză de deces prin cancer. HCC este principalul tip de cancer la ficat, reprezentând mai mult de 90 la sută din cazuri la nivel mondial. Infecţiile cronice cu virusurile hepatitei B și C sunt principalele cauze de cancer la ficat, alți factori de risc relevanți includ alcoolul, tutunul, obezitatea şi diabetul.

sursa: http://www.eurekalert.org/

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.