Consumul de capsune si fructe de padure poate incetini procesul de imbatranire

Consumul de capsune si fructe de padure poate incetini procesul de imbatranire

0

1152_articolAu fost identificate alimentele care pot întârzia îmbătrânirea creierului. Acestea sunt căpşunele şi afinele.Putem încetini procesul de îmbătrânire al creierului dacă vom consuma căpşuni şi fructe de pădure cu până la 2  ani şi jumătate, demonstrează un studiu realizat pe femei. Cercetătorii sunt de părere că beneficiile acestor fructe provin din conţinutul ridicat de flavonoide (compuşi antioxidanţi care ne protejează împotriva unei game largi de boli).

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 121.700 de femei, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani şi care, începând cu 1976, au completat periodic chestionare legate de starea de sănătate şi stilul de viaţă. Între 1995 şi 2001, din 2 în 2 ani, participantelor care aveau peste 70 de ani li s-au evaluat funcţiile cognitive. În urma cercetărilor s-a constat că un consum moderat de afine şi căpşune încetineşte declinul cognitiv la femeile vârstnice. Mai mult, în cazul femeilor care au consumat cantităţi considerabile de asemenea fructe întârzierea declinului cognitiv a atins 2 ani şi jumătate.

Cercetătorii sunt de părere că stresul şi inflamaţiile contribuie la deteriorarea cognitivă, iar nivelul crescut de flavonoide are rolul de atenua aceste efecte. De asemenea, antioxidanţii au rolul de a neutraliza radicalii liberi, acei atomi care pot deteriora membranele celulelor şi ADN-ul.

“Cercertări suplimentare vor fi necesare pentru a putea concluziona dacă antioxidanţii din fructele de pădure sunt benefici creierului. Cu toate acestea, studii anterioare demonstrează că aportul de fructe ajută la reducerea riscului de apariţie a demenţei. Prin urmare, ar trebui să ne gândim la adoptarea unei diete sănătoase şi echilibrate”, a declarat dr. Eric Karran, de la Centrul de Cercetare pentru Alzheimer din Marea Britanie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.