COPAC cere masuri urgente pentru accesul la medicamentele nou introduse pe lista compensatelor

0

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania cere Ministerului Sanatatii masuri urgente pentru a permite accesul pacientilor la tratamentele nou intrate pe listele compensate. ”Ministerul s-a blocat in haosul birocratiei”, sustine COPAC.

”Desi, in luna noiembrie, Guvernul anunta cu mandrie ca a reusit sa mai introduca 23 de medicamente in lista de medicamente compensate, pacientii din Romania nu au acces nici in acest moment la acestea, din cauza lipsei protocoalelor terapeutice”, anunta Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania. Aceste protocoale nu pot fi stabilite din cauza faptului ca o mare parte a comisiilor consultative ale Ministerului Sanatatii si-a prezentat demisia in luna decembrie, precizeaza COPAC.

Banicioiu, anul trecut, despre efectele introducerii noilor tratamente asupra pacientilor: ”imbunatatirea calitatii vietii lor, o refacere mai rapida si o reintegrare mai usoara”

”Procesul de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite continua, prin introducerea a inca 23 medicamente noi pentru 29 de indicatii terapeutice. La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 720/2008 (…). Dupa sapte ani, in 2014, am reusit sa actualizam de doua ori lista de medicamente compensate si gratuite pentru ca pacientii romani sa beneficieze de tratament inovativ care sa determine o imbunatatire a calitatii vietii lor, o refacere mai rapida si, implicit, o reintegrare mai usoara in familie sau la locul de munca”, declara, atunci, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

COPAC: pacientii care au nevoie disperata de noile medicamente nu pot sa le primeasca pentru ca Ministerul s-a blocat in haosul birocratiei!

”Suntem indignati de modul cum autoritatile inteleg sa isi faca treaba si sa dea dovada de responsabilitate pentru viata pacientilor. Au trecut deja peste trei luni de cand aceste medicamente au intrat in lista de medicamente, iar pacientii nostri nu au acces la ele. Pacientii depind de niste comisii care nu reusesc sa fie functionale. Ieri, Ministerul Sanatatii a publicat lista noilor comisii, despre care am primit deja semnale ca includ medici care nu mai sunt in viata sau medici care participa la mai multe comisii. Acesta nu este un conflict de interese? Vor fi functionale comisiile in acest fel? Este clar ca astfel nu se va ajunge la accesul pacientilor la tratament, ne intrebam daca nu cumva aceasta situatie este premeditata”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Vezi AICI ce medic a fost inclus in noile comisii consultative ale Ministerului Sanatatii, in conditiile in care era decedat.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.