Care este motivul pentru care copiii dezvolta alergii

3

Un studiu efectual pe un numar de 800.000 de copii a dezvaluit cauzele pentru care copiii dezvolta alergii. Anumite medicamente administrate la o varsta frageda le altereaza flora intestinala si astfel cresc sansele ca micutii sa faca alergii.

Sugarii care primesc antibiotice si antiacide cand sunt mici cel mai probabil vor avea alergii.

Mai mult de 50% dintre copii au dezvoltat alergii sau astm

Studiul a fost facut in perioada 2001-2013 pe un numar de 800.000 de copii.  Noua la suta dintre ei au primit medicamente care corecteaza aciditatea gastrica. Dupa patru ani, mai bine de jumatate dintre ei au dezvoltat alergii la medicamente sau alimente, eruptii cutanate sau astm.

Desi nu este o legatura foarte clara, medicii spun ca este o coincidenta prea mare. Spre exemplu, copiii care au primit un antiacid in primele sase luni de viata si-au dublat riscul de alergii. Bebelusii care au facut tratamente cu antibiotice, au avut un risc cu 50 la suta mai mare sa faca astm.

Pentru copiii care au primit un antiacid in primele sase luni, sansele de a dezvolta o alergie alimentara s-au dublat. Sansele de a dezvolta o reactie alergica severa numita anafilaxie sau febra de fan au fost cu aproximativ 50% mai mari. Pentru copiii care au primit antibiotice, sansele s-au dublat pentru astm si au fost cu cel putin 50% mai mari pentru febra fanului si anafilaxie.

Specialistii spun ca trebuie facute mai multe analize si ca astfel de medicamente ar trebui prescrise foarte rar, si doar in situatii extreme.

Rezultatele au fost publicate luni in JAMA Pediatrics.

Aceste medicamente sunt considerate, in general, inofensive.

“Ar trebui sa fim putin mai precaut sa prescriem aceste medicamente.”, sustine Dr. Edward Mitre de la Uniformed Services University din Bethesda, Maryland.

 

In cadrul studiului, este posibil sugarii sa fi avut deja alergii si au fost diagnosticati gresit, au recunoscut autorii. Dar asta nu pare sa explice toate efectele puternice pe care le-au vazut, in urma administrarii medicamentelor.

Bacteriile bune joaca un rol important intr-un sistem imunitar sanatos. Antibioticele si antiacidele ar putea schimba flora intestinala a copilului, probabil suficient pentru a provoca o reactie excesiva in sistemul imunitar, care apare ca si o alergie. Antiacidele modifica de asemenea modul in care proteina este digerata si unele pot modifica dezvoltarea cailor sistemului imunitar.

Co-autor al studiului si medicul pediatru, Dr. Cade Nylund, de la Uniformed Services University, a declarat ca parintii pot incerca sa le ofere copiilor agitati portii mai mici de mancare, mai des si  mai frecvente.

Share.