Coronarografia şi utilitatea ei (VIDEO)

0

Coronarografia este cheia depistării bolii coronariene.  Este o modalitate eficientă, precisă şi rapidă.  Iar bolile coronare se întâlnesc din ce în ce mai des în ultima vreme, mai ales în rândul persoanelor tinere.

Coronarografia este o investigație imagistică care presupune injectarea substanţei de contrast pentru a identifica şi a pune în evidenţă arterele coronare, acele artere care irigă muşchiul inimii, făcând posibilă activitatea cordului. Coronarografia este o investigație care, de regulă, se indică pacienţilor care prezintă dureri atipice de torace, în regiunea pieptului, dureri anginoase sau tuturor pacienţilor care prezintă factori de risc. Factorii de risc sunt fumatul, obezitatea, nivelul crescut de colesterol, trigliceride sau lipide şi ereditatea”, ne precizează dr. Miclăuş Graţian Dragoslav, medic primar radiologie imagistică medicală.

By-pass-1

Multă lume se teme de orice fel de investigaţie medicală. Aici însă este vorba de o procedură minim invazivă, de scurtă durată care nu necesită spitalizare.

Coronarografia pe care o facem noi, la Neuromed, este o coronarografie neinvazivă sau minim invazivă, spre deosebire de coronarografia clasică. Cea de la noi, coronarografia prin computer tomografie, se realizează prin injectarea substanţei de contrast prin nivelul unei vene la plica cotului, urmată de o scanare computer tomografică, spre deosebire de cea clasică în care se introduce un cateter pe o arteră femurală şi se injectează substanţa de contrast direct la nivelul arterelor coronare. Cea clasică, prin tehnica Seldinger, presupune spitalizarea pacientului, presupune menţinerea unui pansament compresiv la locul abordului arterial, spre deosebire de coronarografia prin computerul tomografie, la care pacientul, după investigaţie, poate părăsi clinica pe picioarele lui, nu necesită spitalizare, are o durată scurtă”, ne informează dr. Miclăuş Graţian Dragoslav.

Coronarografie Monitor Inima

Nu este o metodă de tratament, dar indică medicilor care e tratamentul optim pentru pacient.

Spre deosebire de coronarografia prin tehnica Seldinger, coronarografia CT este doar o metodă diagnostică, neputându-se trata leziunea, dacă este descoperită în timpul investigaţiei, aceasta urmând a fi efectuată într-un timp secundar, prin tehnica clasică, de angiografie invazivă. În coronarografia prin computer tomografie avem un un protocol de pregătire al pacientului, frecvenţa cardiacă trebuind să fie sub 60 de bătăi pe minut, motiv pentru care, dacă pacientul prezintă frecvenţă cardiacă peste această valoare, administrăm medicamentaţia betablocantă, pentru a reduce frecvenţa cardiacă. Ar trebui să nu fie alergic la iod, să nu aibă probleme cu tiroida, dacă e femeie să nu fie însărcinată, ştiind că această investigaţie şi, de regulă, toate investigaţiile prin computer tomografie sunt contraindicate femeilor însărcinate, şi să-şi ia medicaţia uzuală pe care a primito de la medicul curant, să nu consume cafea în dimineaţa investigaţiei  sau alte băuturi care conţin cofeină sau teină”, sunt recomandările dr. Miclăuş Graţian Dragoslav.

Coronarografie Scanner 1

Fiecare caz are importanţa lui. Fiecare pacient are istoria lui medicală, ceea ce face ca nenumăratele  scanări prin computer tomografie de aici să aibe un caracter nuanţat.

Cazuri reprezentative sunt foarte multe, noi avem o experienţă de peste șapte ani în investigaţiile prin computer tomografie ale cordului şi vaselor. Ce este de semnalat este faptul că noi am reuşit să scanăm peste 300 de copii cu malformaţii cardiace, deci toate aceste cazuri sunt spectaculoase şi fiecare are povestea lui. Cazuri deosebite, la adulţi, sunt nenumărate, anevrisme de artere coronare, ocluzii, anomalii de emergenţă ale arterelor coronare. Particularităţile pe care le întâlnim în patologia pe care o investigăm la noi, m-aş întoarce la copii pentru că sunt cazuri spectaculoase, în sensul că noi am avut investigaţii ale arterelor, ale cordului şi vaselor mari intratoracice la copii de o zi, deci imediat după naştere, s-a descoperit o malformaţie cardiacă şi am furnizat diagnosticul pentru a se putea interveni cât de repede. Iar dificultatea acestor cazuri o constituie de la anestezia lor, care este dificilă, sunt copii cu saturaţii de oxigen foarte mici, instabili din toate punctele de vedere. Avem anestezist şi medic urgentist în clinică în permanenţă, iar, ca şi particularităţi, facem angiografie cu 3, 4 mililitri de substanţă de contrast, deci cantităţi infime, dar suficiente pentru a preciza un diagnostic cu acurateţe mare a acestei patologii”, ne spune dr. Miclăuş Graţian Dragoslav.

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.